O organizaţie internațională pentru combaterea antisemitismului cere ca Dan Şova să prezinte scuze

O organizaţie internațională pentru combaterea antisemitismului cere ca Dan Şova să prezinte scuze
Foto: ziarelive.ro

Liga Anti-Defăimare (The Anti-Defamation League, ADL), o organizație internațională pentru combaterea antisemitismului, a cerut guvernului român să demonstreze dedicarea îl lupta împotriva antisemitismului, punându-l pe Dan Șova, proaspăt numit în Guvern, să își ceară scuze pentru comentariile sale legate de negarea Holocaustului și îmbunătățind legile împotriva organizațiilor fasciste și rasiste.

În comentarii publice făcute în martie a anului trecut, Dan Șova, care a fost numit în funcția de ministru delegat pentru relația cu Parlamentul pe 6 august, a negat uciderea în masăa everilor în Iași în 1941 și declarat că „niciun evreu nu a suferit pe teritoriul României” în timpul celui de-al doilea război mondial, relatează European Jewish Press. Domnul Șova și-a exprimat ulterior regretul că declarația sa a fost prost înțeleasă, dar încă nu și-a cerut scuze.

„Este imperativ ca domnul Șova să își ceară scuze în mod pulic și clar pentru comentariile pe care le-a făcut în martie prin care neagă Holocaustul,” a spus Directorul Național al ADL (care are sediul în SUA), Abraham H. Foxman.

„Dacă domnul Șova își cere scuze public și se implică în mod proactiv pentru reformarea legii care interzice organizațiile fasciste și rasiste, va fi clar pentru toți că el și guvernul român sunt dedicați luptei împotriva antisemitismului,” a mai adăugat acesta.

Într-o scrisoare către premierul Victor Ponta, ADL a cerut guvernului să îi facă pe Șova să aibă „un impact mai substanțial și de durată în drumul de la vorbe la fapte” reformând legea împotriva organizațiilor fasciste și rasiste, folosirii simbolurilor lor, glorificării conducătorilor lor, negării Holocaustului pentru a permite urmăriri în justiție mai eficiente.

După ce Șova a făcut comentariile acelea, el a fost înlăturat din rolul său de purtător de cuvânt al PSD și trimis într-un tur de studiu de trei zile la Muzeul Memorialului Holocaustului din SUA.

Luni, Aurel Vainer, președinte al Federației Comunitătilor Evreiești din România, a spus că numirea lui Șova l-a făcut să „își dorească să poarte o banderolă neagră” ca semn de doliu.

El a spus că promovarea lui Șova „nu trimite mesajul corect tinerilor.”