Ludovic Orban, despre argumentele folosite pentru ultimul OUG: „E ruşinos pentru Oprişan că se prevalează de o consultare internă făcută de UNCJR”

Ludovic Orban, despre argumentele folosite pentru ultimul OUG: E ruşinos pentru Oprişan că se prevalează de o consultare internă făcută de UNCJR
Foto: Facebook / PNL

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, condamnă afirmaţiile baronului PSD de Vrancea, Marian Oprişan, conform căroia ordonanţa de urgenţă privind alegerea preşedinţiilor de Consiliu Judeţean prin vot uninominal este justificată prin faptul că şi lideri locali liberali s-au pronunţat în favoarea schimbării într-o discuţie din Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR).

Acesta a subliniat că este „ruşinos”pentru Oprişan să invoce o consultare internă din interiorul UNCJR pentru introducerea acestei ordonanţe.

„PNL are o poziţie oficială prin vocea preşedintelui PNL. E ruşinos pentru Oprişan că se prevalează de o consultare internă făcută în cadrul Uniunii CJ, o consultare care nu avea niciun fel de rost de a stabili care e poziţia naostră ca partid. Poziţia oficială a PNL e cea exprimată de mine. Prin această OUG Guvernul a arătat că e în continuare prizonierul vechililor roşii care au şlantajat Guvernul să emită o OUG nedemocratică, care nu are nicio legătură cu ceea ce au exprimat cetăţenii la referendum. Avem la dispoziţie, până la modificarea Constituţiei, soluţia de a sesizat Avocatul Poporului şi îl vom sesiza cerându-i să atace la CCR această OUG”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat dacă nu este o dublă măsură faptul că PNL nu susţine această ordonanţă, însă prevederile acesteia au fost susţinute de unii lideri de consilii judeţene ai PNL.

Guvernul a adoptat luni o ordonanţă de urgenţă prin care preşedinteţii de Consiliu Judeţean vor fi aleşi prin vot uninominal. Această decizie a fost criticată aspru de preşedintele Klaus Iohannis.

Cetățenii le-au transmis pesediștilor în mod foarte clar că practica ordonanțelor de urgență trebuie să înceteze. Acest instrument este prevăzut în Constituției exclusiv pentru situații excepționale. În niciun caz, acest instrument nu poate fi în continuare folosit abuziv și netransparent.

Schimbarea legii electorale, făcută astăzi prin OUG, în sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea președinților de consilii județene, este o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă baronilor din PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul.

În mod evident, dacă se va schimba legislația în sensul enunțat de premier, vor fi favorizați acei președinți de consilii aflați în prezent în funcție. Adică domnii Marian Oprișan, Dumitru Buzatu și Ionel Arsene„, a arătat preşedintele Klaus Iohannis. (Detalii AICI)

Ultima oră
00:05 - Medicul Mihai Craiu, despre cazurile de COVID din şcoli: Nu vă mai luaţi după cei care vă oferă iluzia unei situaţii roz
23:57 - Mesajul unui medic din Timișoara: Avem un interes când vă dorim vaccinați, să nu mai vedem atâta suferință
23:54 - Lista țărilor cu risc epidemiologic, actualizată. Franța și Bulgaria au intrat în zona galbenă
23:50 - Asztalos Csaba (CNCD): Nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde / Orice condiționare sau limitare a drepturilor se poate face doar prin lege adoptată de Parlament
23:20 - Greenpeace: Jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar despre tăierile ilegale de păduri, a fost bătut crunt într-o pădure din Suceava
23:05 - Florin Cîțu își asumă un guvern minoritar: Altă variantă nu am, decât să merg în Parlament cu UDMR
23:03 - MAE cere clarificări autorităților britanice privind datele potrivit cărora controalele la frontieră ar viza în special românii
22:56 - Succes de răsunet pentru UDMR. Guvernul Cîțu a adoptat steagul județului Covasna, care conține doar simboluri maghiare (FOTO)
22:32 - Ludovic Orban: Parteneriatul cu președintele trebuie să fie pe picior de egalitate / După ce Alina Gorghiu a ajuns la șefia PNL, susţinută de Iohannis, „când era de luat o decizie, era un deget arătat spre ceruri” (VIDEO)
22:22 - Florin Cîțu, despre salariul minim: Vreau să avem o soluție până la 1 octombrie. Aș vrea să ne gândim la o formulă care să fie aplicată în fiecare an