Ovidiu Raeţchi: „Ministrul Educaţiei şi Viorica Dăncilă, demisia! Ofensiva populistă, de tip Viktor Orban, împotriva Universităţii Bucureşti, este o luptă dusă de un guvern de impostori cu elitele universitare”

Ovidiu Raeţchi: Ministrul Educaţiei şi Viorica Dăncilă, demisia! Ofensiva populistă, de tip Viktor Orban, împotriva Universităţii Bucureşti, este o luptă dusă de un guvern de impostori cu elitele universitare

Se cere demisia ministrului Educaţiei, Valentin Popa, şi a premierului Viorica Vasilica Dăncilă.
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi spune că cei doi trebuie să plece după scandalul generat în mediul universitar.

Liberalul susține, într-un comunicat de presă, că un guvern care s-a remarcat mai mult prin gafe decât prin măsuri de guvernare în folosul cetățenilor nu are legitimitatea morală de a pedepsi una dintre cele mai prestigioase universități din țară pe considerente politice.

„Viorica Dăncilă trebuie să facă un prim gest de onoare și de minimă decență din poziția de prim-ministru: să își dea demisia alături de ministrul Educației, Valentin Popa. Faptul că a girat, în calitate de șef al Guvernului, o ofensivă care pare preluată copy-paste din Ungaria lui Viktor Orban – în stilul specific PSD – este cu atât mai grav cu cât Viorica Dăncilă s-a remarcat în mandatul actual mai mult prin gafe gramaticale și bâlbe decât prin strategii guvernamentale solide. Șantajul politic pe care Orban l-a făcut asupra prestigioasei Central European University se repetă acum la București: Valentin Popa a redus semnificativ numărul de locuri bugetate la cele mai mari universități din țară –Universitatea din București, Babeș Bolyai din Cluj, Alexandru Ioan Cuza din Iași și nu doar. Au fost tăiate în total circa 1.200 de locuri subvenționate de stat, dintre care mai mult de o treime de la Universitatea București, care a pierdut practic din buget în jur de 9 milioane de lei, bani despre care Valentin Popa a declarat că reprezentau ‘o ușoară pierdere’. Rezultatele Universității București, prestigiul cadrelor didactice care colaborează cu publicații de specialitate din întreaga lume, dar și clasamentele internaționale care o plasează pe primele locuri sau chiar pe primul loc în topul universităților din țară – toate aceste criterii par să fi devenit slăbiciuni atunci când s-a făcut alocarea cifrei de școlarizare de către ministerul Educației”, afirmă Ovidiu Raeţchi, conform comunicatului.

El mai susţine că „ministerul Anti-Educaţiei Naţionale” ia măsuri arbitrare şi întemeiate pe falsuri.

„Reacțiile studenților și profesorilor sunt grăitoare – mediul universitar a primit un atac grav din partea unui guvern care pare să susțină sinecurile și pepinierele de doctoranzi, nu instituțiile care ne reprezintă în Europa și în lume. Protestele din aceste zile și anunțul recent făcut de Senatul Universității cu privire la greva japoneză susținută de comunitatea universitară a Universității București au generat o criză în mediul academic și arată modul retrograd prin care Valentin Popa a ales să își conducă răfuielile politice – nu întâmplător locuri suplimentare sunt distribuite, printre altele, către Universitatea din Suceava, unde a deținut funcția de rector, dar și către alte universități conduse de membri PSD. Cea mai simplă dovadă pentru acest lucru este faptul că decizia nu a fost luată în baza unor criterii diseminate într-un mod transparent. Profesori de la universitățile atacate au demontat, zilele acestea, argumentele ministrului. Cifrele avansate de el sunt fie falsuri, fie descriu realități de mai bine de un deceniu în urmă. Analiza la care face referire, care spune că România avea cea mai mare proporție de absolvenți ai științelor socio-umane, a fost făcută pe perioada 2000-2008. Apoi, numărul mare de studenți și cu precădere a celor din domeniile socio-umane se explica, atunci, prin ponderea ridicată a locurilor oferite de unitățile de învățământ superior particulare. Datele Eurostat din prezent arată că România este sub media UE la acest capitol. Guvernul imposturii și Ministerul Anti-Educației Naționale au adus, așadar, mediocritatea la rang de politică publică – cu efecte societale grave și greu reversibile, din păcate”, mai declară deputatul PNL.

Urmăriți B1TV.ro și pe