Ovidiu Tender, în telegramele WikiLeaks: Influența sa e în creștere, independența DNA e atacată

Ovidiu Tender, în telegramele WikiLeaks: Influența sa e în creștere, independența DNA e atacată

Într-un mesaj al ambasadei SUA la București, din 2007, în care se vorbește de cei 5 oligarhi care influențează România, se vorbește și despre omul de afaceri Ovidiu Tender, potrivit unei telegrame WikiLeaks.

Ovidiu Tender, un personaj legat de Securitate care și-a construit averea în afacerile cu petrol și a înșelat guvernul roman cu 93 de milioane de dolari înainte de a fi trimis temporar după gratii, este exemplul perfect de fost oligarh a cărui influență pare să fi scăzut ca urmare a unei investigații DNA și a pierderii sprijinului politic”, se arată în telegrama Wikileaks.

Într-o întâlnire din 9 iulie cu un oficial politic al ambasadei, jurnaliștii de investigație Ștefan Cândea și Sorin Ozon au sugerat că, deși încă puternică, influența lui Tender ar putea fi în declin după perioada de detenție. În pofida acestui lucru, șeful biroului AP în România i-a spus oficialului politic din cadrul ambasadei într-o întâlnire din 13 iulie că Tender a acumulat o sumă semnificativă de bani după ce și-a ispășit pedeapsa, semn că influența sa ar fi din nou în creștere, cu atât mai mult acum când independența DNA e atacată. Averea netă a lui Ovidiu Tender e estimata la 190 de milioane de dolari în 2006”, se mai spune în telegrama Wikileaks.

Ultima oră
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său
20:19 - Accident cumplit în județul Prahova. Patru persoane, printre care și un bebeluș, au fost transportate la spital (VIDEO)
20:01 - Mamă, tată și fiu, răpuși de COVID-19 în aceeași zi. Cei trei erau nevaccinați și ajunseseră la spital în stare foarte gravă / Managerul SJU Giurgiu: Marea majoritate a cazurilor vin în ultimul moment (VIDEO)
19:37 - Probleme pentru Selly! Mesajul transmis de vlogger în toiul nopții: „Ne asigurăm că pe viitor nu mai încearcă nimeni să mă rănească sau să mă omoare…”
19:17 - 59.319 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care aproape 31.900 cu prima doză
18:56 - Ratingul României, reconfirmat de agențiile Standard & Poor`s și Moody`s. Perspectiva, stabilă
18:29 - Dan Tanasă: AUR va iniția procedurile parlamentare pentru controlul averii președintelui Klaus Iohannis