Ovidiu Tender, în telegramele WikiLeaks: Influența sa e în creștere, independența DNA e atacată

Ovidiu Tender, în telegramele WikiLeaks: Influența sa e în creștere, independența DNA e atacată

Într-un mesaj al ambasadei SUA la București, din 2007, în care se vorbește de cei 5 oligarhi care influențează România, se vorbește și despre omul de afaceri Ovidiu Tender, potrivit unei telegrame WikiLeaks.

Ovidiu Tender, un personaj legat de Securitate care și-a construit averea în afacerile cu petrol și a înșelat guvernul roman cu 93 de milioane de dolari înainte de a fi trimis temporar după gratii, este exemplul perfect de fost oligarh a cărui influență pare să fi scăzut ca urmare a unei investigații DNA și a pierderii sprijinului politic”, se arată în telegrama Wikileaks.

Într-o întâlnire din 9 iulie cu un oficial politic al ambasadei, jurnaliștii de investigație Ștefan Cândea și Sorin Ozon au sugerat că, deși încă puternică, influența lui Tender ar putea fi în declin după perioada de detenție. În pofida acestui lucru, șeful biroului AP în România i-a spus oficialului politic din cadrul ambasadei într-o întâlnire din 13 iulie că Tender a acumulat o sumă semnificativă de bani după ce și-a ispășit pedeapsa, semn că influența sa ar fi din nou în creștere, cu atât mai mult acum când independența DNA e atacată. Averea netă a lui Ovidiu Tender e estimata la 190 de milioane de dolari în 2006”, se mai spune în telegrama Wikileaks.

Urmăriți B1TV.ro și pe