PDL şi-a votat echipa de conducere. Vezi care sunt noii aleşi

PDL şi-a votat echipa de conducere. Vezi care sunt noii aleşi

UPDATE 18.40: Deputatul PDL Raluca Turcan a renunţat la candidatura pentru unul din posturile de secretar executiv al partidului. „Ştim cu toţii că astăzi a fost un vot coordonat politic, care respectă viziunea preşedintelui Emil Boc”, a spus Turcan.

UPDATE: 17.30: Noii vicepreşedinţi ai PDL sunt: Elena Udrea (1102 voturi), Theodor Paleologu (793), Sever Voinescu (927), Anca Boagiu (999), George Scripcaru (1102), Romeo Raicu (790), Mircea Hava (1077), Traian Igaş (1071), Gheorghe Ştefan (1016), Dorin Florea (936), Mihai Stănişoară (922), Monica Macovei (917), Mihaela Popa (906), Florin Popescu (891) și Victor Tarhon (818).

UPDATE 13.45: Votul pentru alegerea celor 15 vicepreşedinţi ai PDL de către delegaţii democrat-liberali a început. Pentru cele 15 posturi candidează peste 30 de persoane, printre care se numără şi Ion Ariton, Anca Boagiu, Traian Igaş, Monica Macovei, Mihai Stănişoară, Elena Udrea şi Mihaela Popa.

UPDATE 13.20: Elena Udrea îşi susţine discursul pentru candidatura la unul dintre posturile de vicepreşedinte al PDL. „De şase ani de zile câştigam alegeri, putem să o facem şi în 2010, avem cu cine să ieşim în faţă, ne trebuie doar puţin curaj”, a spus Udrea, adăugând că partidul are de purtat “o luptă grea cu tele-opoziţia”, cu “Antenele şi Realitatea”, pentru că opoziţia politică este slabă.

UPDATE 13:00 Gheorghe Flutur a obţinut cele mai multe voturi (1182 ) pentru postul de prim-vicepreședinte, fiind urmat de Sorin Frunzăverde (1142), Roberta Anastase (1018) şi Teodor Baconschi (899). Cel care a pierdut competiția, Theodor Paleologu, a obţinut 650 de voturi. Funcţia de secretar general a fost câştigată de Ioan Oltean, cu 906 voturi, în timp ce Sulfina Barbu a obţinut 343 de voturi.

UPDATE
12.54: Discursurile celor patru aleși pentru posturile de prim-vicepreședinți ai PDL.

UPDATE 12.45: Candidații la cele 15 funcţii de vicepreşedinte au început prezentarea candidaturilor, fiind programaţi la cuvânt în ordine alfabetică. Primii au luat cuvântul Gheorghe Albu, Mircea Banias şi Anca Boagiu. Emil Boc a precizat că Ion Ariton nu mai candidează pentru funcţia de vicepreşedinte, ci optează pentru alt post. Teodor Baconschi şi Sulfina Barbu şi-au amânat prezentările, în aşteptarea rezultatului votului pentru funcţia de prim-vicepreşedinte, respectiv pentru cea de secretar general. Daniel Funeriu şi Gabriel Berca şi-au retras candidaturile la funcţiile de vicepreşedinte al PDL.

Vezi aici lista completă a candidaţilor

UPDATE 12.40: Cei patru aleşi pentru funcţia de prim-vicepreşedinte PDL sunt Roberta Anastase, Teodor Baconschi, Gheorghe Flutur și Sorin Frunzăverde, în timp ce Theodor Paleologu a pierdut competiția. Pentru postul de secretar general al partidului a fost ales Ioan Oltean, Sulfina Barbu pierzând competiția.

UPDATE 12.30:
Emil Boc a declarat că votul pentru posturile de vicepreședinți, secretari generali și secretari executivi din cadrul PDL va fi realizat în cascadă, pentru a câştiga timp.

UPDATE 12.00: Votul pentru cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte şi cea de secretar general PDL s-a încheiat. Votarea a durat aproximativ 45 de minute.

Democrat-liberalii își aleg, duminică, noii reprezentanţi în conducerea partidului, în cadrul Consiliul Naţional al PDL, reunit la Palatul Parlamentului, după realegerea lui Emil Boc în funcția de președinte al formațiunii.

Cei cinci candidaţi la funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL au luat cuvântul în ordine alfabetică.

Prima a vorbit Roberta Anastase, care a spus că PDL a dat o lecţie despre cum se realizează alegeri democratice şi transparente într-un partid.

„Astăzi echipa PDL merge mai departe, iar de mâine trebuie să ne apucăm de lucru pentru că ne aşteaptă de îndeplinit un prim obiectiv – câştigarea alegerilor locale de anul viitor. Este primul nostru obiectiv, primul nostru test, testul votului cetăţenilor”, a spus Roberta Anastase.

Teodor Baconschi a vorbit despre parteneriatul pe care îl are, de şase ani, cu preşedintele Traian Băsescu dar şi despre „obiectivul” de a obţine un milion de voturi din diaspora prin noua lege privind votul prin corespondenţă.

„Sunt convins că proiectul legii votului prin corespondenţă îi va face pe românii din comunităţile de peste hotare să ne aducă nu 100.000 de voturi, cum ne-au adus rândul trecut, ci un milion de voturi. Este un obiectiv pe care îl putem atinge dacă vom reuşi să dăm acest necesar semnal de înnoire”, a spus Baconschi.

Gheorghe Flutur le-a mulţumit delegaţilor pentru eleganţa de care au dat dovadă. El s-a prezentat ca „un om de echipă„.

„Pot lucra cu oricine, pun la dispoziţia partidului experienţa mea din domeniul parlamentar, din domeniul guvernamental şi din domeniul administraţiei publice locale”, a spus Flutur, care a menţionat de asemenea că este pregătit să se bată „nu în şoaptă” cu adversarii politici pentru apărarea cauzelor PDL.

Sorin Frunzăverde le-a vorbit delegaţilor despre „unitate„. „Viaţa există în principal în afara acestei convenţii şi atunci când luminile aceste rampe care până acum n-a mai existat în politica românească se vor stinge, democrat-liberalii va trebui să ne regăsim în intekriorul zidurilor cetăţii mai puternici şi mai fermi decât oricând în demersul nostru de înnpoire a ţării pe baza dreptei române axate pe valorile populare europene”, a spus acesta.

Ultimul care şi-a prezentat candidatura – Theodor Paleologu – a glumit din nou, fiind aplaudat fără întrerupere de cei din sală.

„Dragi colegi, luaţi-vă revanşa pentru ieri şi votaţi după inimă. Nu mai repet ce v-am spus ieri. Cred că n-aţi uitat ce v-am spus ieri . Voi face întocmai cum am spus în speech-ul de ieri şi mulţumesc că mi-aţi făcut o economie în buget că nu aveam bani de atâta şampanie”, a spus Paleologu.

Declaraţiile candidaţilor la funcţiile de prim-vicepreşedinte PDL

La funcţia de secretar general candidează Ioan Oltean şi Sulfina Barbu, după ce Cezar Preda s-a retras din cursă.

În discursul său, Sulfina Barbu a declarat că este convinsă că va fi acordată încredere şi unei doamne pentru o funcţie atât de importantă. Aceasta a spus că, dacă va fi aleasă în această funcţie, va veghea ca Statutul partidului să fie respectat şi că telefonul fiecărui membru de partid trebuie să fie deschis 24 de ore din 24.

Ioan Oltean a declarat că secretarul general va avea o misiune dificilă în următoarea perioadă, pentru că urmează ani grei pentru PDL, în care partidul va trebui să  dovedească că poate rămâne la guvernare.

„Ne aşteaptă ani grei, ani în care partidul va trebui să dovedească cu certitudine că trebuie şi poate să se menţină la guvernare şi să câştige alegerile de anul viitor, iar secretarul general este omul care va avea o misiune formidabilă în această privinţă”, a spus Oltean.

Declaraţiile candidaţilor la funcţia de secretar general al PDL

Deşi declarase înainte de alegeri că se va retrage împreună cu susţinătorii săi dacă va pierde cursa pentru şefia partidului, Vasile Blaga a anunţat, sâmbătă seară, că nu va părăsi PDL.

„Îi garantez lui Emil că nu voi pleca din partid”, a declarat Blaga sâmbătă, în alocuţiunea rostită după aflarea rezultatelor. Acesta nu şi-a înscris candidatura pentru o altă funcţie în cadrul formaţiunii.

Cei care au decis să îşi retragă candidaturile au fost Cezar Preda, care se înscrisese în cursa pentru funcţia de secretar general, şi Cristian Boureanu, care s-a retras din lupta pentru unul dintre cele patru posturi de prim-vicepreşedinte în cadrul PDL.

„Eu am anunţat că în momentul când moţiunea pierde, voi prefera să rămân deputat”, a declarat Boureanu duminică dimineaţă.

Referitor la moţiunile propuse de Emil Boc şi Vasile Blaga, Boureanu a declarat: „Cred că diferenţele între cele două moţiuni sunt foarte mari şi mi se pare normal ca preşedintele ales să-şi aleagă o echipă care să pună în practică moţiunea câştigătoare”, a spus acesta.

De asemenea, Constantin Ostaficiuc şi-a retras candidatura pentru unul dintre posturile de prim-vicepreşedinte al PDL, în competiţie mai rămânând, astfel, cinci candidaţi, şi anume Roberta Anastase, Teodor Baconschi, Gheorghe Flutur, Sorin Frunzăverde şi Theodor Paleologu.

În ceea ce priveşte candidaţii la funcţia de secretar general al partidului, aceştia sunt, potrivit anunţului făcut de Emil Boc, Sulfina Barbu şi Ioan Oltean.

Congresul PDL pentru alegerea prim-vicepreședinților, a vicepreşedinţilor, a secretarilor generali şi a secretarilor executivi este programat a început la ora 10.00. Prima parte a lucrărilor va fi condusă de Emil Boc.