Petre Daea: Să dăm peştele românilor, nu să băgăm în guşa cormoranului! Trebuie intervenit rapid!

Petre Daea: Să dăm peştele românilor, nu să băgăm în guşa cormoranului! Trebuie intervenit rapid!
Foto: Kmkz

Petre Daea, ministrul demis al Agriculturii, a susținut din nou că efectivul de cormorani a crescut, că aceste păsări mănâncă mai mult pește decât românii și, prin urmare, ar trebui intervenit rapid. În schimb, Ovidiu Bufnilă, purtătorul de cuvânt al Societăţii Ornitologice din România, a afirmat că vânătoarea nu este o soluţie și că există metode non-violente pentru combaterea păsărilor ihtiofage.

„Cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. Peste 20.000 – 30.000 tone în funcţie de efectiv. Efectivul de păsări a crescut foarte mult, iar acum ne aflăm în situaţia de a interveni. Soluţia este reducerea efectivelor de păsări în aşa fel încât echilibrul să fie respectat. Este păcat să lăsăm la voia întâmplării această situaţie, iar piscicultorii să înregistreze pagube care îi conduc la falimente cu implicaţii şi economice şi sociale. (…) Să dăm peştele românilor, nu să băgăm în guşa cormoranului!”, a declarat Petre Daea, citat de Agerpres.

În replică, Ovidiu Bufnilă, purtătorul de cuvânt al Societăţii Ornitologice din România, a explicat de ce vânătoarea nu este o soluție: „Cel mai bine este să se discute între ornitologi şi piscicultori. Conform tuturor studiilor care s-au făcut în Europa şi nu numai vânătoarea nu este o soluţie. De fiecare dată când aceste păsări, cormoranii mari, sunt împuşcate, nu se vede acest lucru decât pe termen foarte, foarte scurt în producţia de peşte de la o pescărie din România. Asta înseamnă că vânătoarea nu este o soluţie, dar sunt altele care nici măcar nu sunt cu violenţă. Este de ajuns, de cele mai multe ori, să fie speriată o colonie cu ajutorul artificiilor, metodă care s-a folosit cu succes în Israel. Nu suntem de acord cu vânătoarea de cormorani făcută după ureche şi mai ales fără a lua în calcul şi alte metode care nu presupun moartea păsărilor. Sunt metode non-violente care pot fi aplicate”.