PNL conduce detașat în intenția de vot pentru alegerile parlamentare. Doar 4 partide ar trece pragul dacă scrutinul ar fi duminica viitoare, susține un sondaj realizat de INSCOP Research

PNL conduce detașat în intenția de vot pentru alegerile parlamentare. Doar 4 partide ar trece pragul dacă scrutinul ar fi duminica viitoare, susține un sondaj realizat de INSCOP Research

PNL conduce în intenția de vot pentru alegerile parlamentare și ar fi preferat de 26,1% dintre români dacă scrutinul ar fi organizat duminica viitoare, arată un sondaj național de opinie realizat de INSCOP Research la comanda Pro România, între și 15 și 20 mai, și care are o eroare maximă admisă a datelor de + – 2,9%.

PNL conduce detașat în intenția de vot. Doar 4 partide ar trece pragul parlamentar

În aceeași ierarhie, PNL este urmat de PSD, cu o intenție de vot de 17,5%. Alianța USR-PLUS a fost cotat cu doar 7,1%, în timp ce Pro România ar completa lista formațiunilor care depășesc pragul pentru intrarea în Parlament, cu un scor de 6,3%.

UDMR, ALDE și PMP n-ar depăși pragul, potrivit sondajului. Uniunea este cotată cu 4,2% la nivel de intenție de vot, în timp ce ALDE are 2,6%, iar PMP 2,4%. O pondere de 0,5% din cei chestionați ar vota cu alt partid, iar 1,5% ar opta pentru independenți. Dintre respondenți, 13,6% au recunoscut, totuși, că încă nu s-au hotărât, iar 5,9% susțin că nu merg la vot. Alți 12,3% au optat pentru varianta „nu știu / nu răspund”.

Situația se schimbă la nivel de procente – dar nu și ordinea primelor clasate – atunci când din ecuație sunt scoase variabilele de genul „nu m-am hotărât” sau „nu știu / nu răspund”. În aceste condiții, PNL este cotat cu intenție de vot de 38,5%, fiind urmat de același PSD cu 25,8%, Alianța USR-PLUS cu 10,2%, Pro România cu 9,4%, UDMR cu 6%, PMP cu 3,5%, respectiv ALDE cu 3,6%. Opțiunea „alt partid” a fost aleasă de 0,7% dintre respondenți, în timp ce 2,2% ar merge pe mâna unui candidat independent.

Același sondaj de opinie abordează și problema impactului economic pe care îl resimte România din cauza crizei COVID-19. Un procent de 38,3% sunt de părere că economia națională va fi lovită „în foarte mare măsură” de efectele pandemiei de coronavirus, în timp ce 41,6% au mers pe varianta „în mare măsură”.

Totodată, 13,2% consideră că economia României va fi afectată „în mică măsură” de criza COVID-19, iar 5,6% au ales „în foarte mică măsură / deloc”. Restul de 1,3% este completat de cei care „nu știu / nu răspund”.

Când ar putea avea loc alegerile parlamentare. Ce au declarat premierul Orban și președintele Iohannis

Data alegerilor parlamentare este încă incertă, pe fondul pandemiei de COVID-19, dar premierul Ludovic Orban a precizat recent că scrutinul s-ar putea desfășura cel mai devreme în 6 decembrie.

„Din evaluările epidemiologilor, cel mai probabil în iulie – august vom avea o reducere foarte mare a numărului de cazuri, asta dacă respectăm regulile. Eu văd că românii sunt serioşi şi respectă regulile. Din punctul nostru de vedere, cel mai bun moment pentru alegerile locale va fi sfârşitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie. Alegerile parlamentare trebuie organizate în 6 decembrie cel mai devreme. Aceasta este cea mai probabilă dată, dar va trebui să vedem cât de puternică va fi epidemia şi dacă va permite organizarea unei campanii electorale”, afirma prim-ministru, într-o intervenție la RTV din 24 mai.

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat și el că principalul criteriu în organizarea alegerilor „e să le facem când nu va fi un pericol pentru populație”.

„Primul lucru e că ne spun tot mai mulți experți că nu vom scăpa de virus și va trebuie să găsim un mod de a trăi cu această boală. Sper să ajungem ca în cazul gripei, să avem câșiva bonavi și restul societății să poată funcționa. E prematur să spunem că vom avea alegeri în octombrie, noiembrie, decembrie. Important e să le facem când nu va fi un pericol pentru populțaie. Nu voi fi de acord să facem alegeri când epidemia încă există. Îmi doresc să avem în toamnă alegeri locale și parlamentare, dar dacă nu vor fi în siguranță, le vom amâna”, a spus Iohannis.

Tags: