Ponta: Ideea unui referendum pe tema Roșia Montană mi se pare bună. Vreau să explic că proiectul nu este același ca în 2011

Ponta: Ideea unui referendum pe tema Roșia Montană mi se pare bună. Vreau să explic că proiectul nu este același ca în 2011

Premierul Victor Ponta spune că ideea unui referendum pe baza proiectului Roșia Montană este o idee foarte bună.

Șeful executivului a dorit să facă anumite clarificări legate de acest proiect, care a iscat proteste ample la nivel național și internațional.

„Vreau să explic încă o dată punctul de vedere al Guvernului. Eu nu am adoptat același proiect care exista în perioada 2011. Față de ce s-a prevăzut inițial de guvernul PDL, guvernul actual a renegociat cele trei aspecte esențiale: investiții suplimentare, creșterea redevențelor de la 4 la 6% și participația statului până la 25%. Indirect, România ar beneficia de aproximativ 75% din tot ce ar rezulta de pe urma exploatării”, a declarat Victor Ponta.

Premierul spune că ideea unui referendum pe această problemă, idee lansată luni de președintele Băsescu, i se pare chiar oportună.

„Am luat o decizie curajoasă și controversată pentru partea tehnică de negociere, dar nu am luat niciun fel de decizie legată de adoptarea proiectului. Un singur for legitim și constituțional este responsabil, Parlamentul. Dacă Băsescu crede că e util să declanșeze un referendum, atunci cred că e o idee foarte bună”, a mai spus premierul Ponta.

”Un referendum pentru problemele importante e un lucru bun. Dar după o informare corectă”, a precizat primul-ministru.

Astfel, Victor Ponta a vorbit despre o idee propusă de președintele PNL Crin Antonescu, de a deschide o crea o comisie de specilitate în Parlament pentru a vota proiectul Roșia Montană.

”Salut ideea domnului președinte Antonescu ca acest proiect să nu treacă ca un proiect obișnuit, ci să fie creată o comisie specială în care toată lumea să își spună punctul de vedere și să vină cu argumente. E bun referendumul după informare. Și nu există un loc mai bun de dezbatere decât o comisie deschisă în Parlament, cu toate cifrele pe masă”, a subliniat Victor Ponta.

Ponta: Ideea unui referendum pe tema Roșia Montană mi se pare bună

Embed:

Ultima oră
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său
20:19 - Accident cumplit în județul Prahova. Patru persoane, printre care și un bebeluș, au fost transportate la spital (VIDEO)
20:01 - Mamă, tată și fiu, răpuși de COVID-19 în aceeași zi. Cei trei erau nevaccinați și ajunseseră la spital în stare foarte gravă / Managerul SJU Giurgiu: Marea majoritate a cazurilor vin în ultimul moment (VIDEO)
19:37 - Probleme pentru Selly! Mesajul transmis de vlogger în toiul nopții: „Ne asigurăm că pe viitor nu mai încearcă nimeni să mă rănească sau să mă omoare…”
19:17 - 59.319 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care aproape 31.900 cu prima doză
18:56 - Ratingul României, reconfirmat de agențiile Standard & Poor`s și Moody`s. Perspectiva, stabilă