Președintele Africii de Sud acuză Occidentul că a provocat războiul din Rusia: „Putea fi evitat dacă…”

Președintele Africii de Sud acuză Occidentul că a provocat războiul din Rusia: „Putea fi evitat dacă...
Cyril Ramaphosa, Joe Biden / Foto: DPA, Hepta

Africa de Sud intervine în conflictul din Ucraina. Președintele Cyril Ramaphosa a acuzat NATO și Ucraina pentru modul în care gestionează criza de pe teritoriul european, extinsă la nivel mondial.

„Războiul putea evitat dacă NATO ar fi ascultat avertismentele propriilor lideri și oficiali, de-a lungul anilor, potrivit cărora extinderea spre est ar putea conduce la o instabilitate mai mare, nu mai mică în regiune”, a declarat președintele african, potrivit The Jerusalem Post.

De asemenea, Ramaphosa a adăugat că Africa de Sud „nu poate tolera utlizarea forței și violarea dreptului internațional”, cu referire la Rusia.

Președintele Africii de Sud vrea să discute cu Volodimir Zelenski

Președintele din Africa de Sud a dezvăluit că a discutat de curând cu Vladimir Putin, care l-a asigurat pe african că negocierile cu Ucraina progresează. În plus, Ramaphosa intenționează să discute și cu președintele Ucrainei, Zelenski.

Președintele din Africa de Sud a recunoscut că a fost abordat pentru a media conflictul din Ucraina, însă până acum nu a declarat că vrea să se implice în acest sens. În schimb, Turcia lui Recep Erdogan s-a oferit în repetate rânduri să găzduiască o întâlnire între toate părțile implicate.

În ultimele zile, rușii au declarat că negocierile cu Ucraina înregistrează progrese semnificative, deși Volodimir Zelenski a anunțat că nu dorește ca țara pe care o reprezintă să accepte statutul de stat neutru.

Urmăriți B1TV.ro și pe