Erdogan, discuție cu Vladimir Putin: Turcia nu recunoaște pașii care încalcă integritatea teritorială a Ucrainei / Rusia susține că e dezamăgită că SUA și NATO îi ignoră așa-zisele revendicări de securitate

Erdogan, discuție cu Vladimir Putin: Turcia nu recunoaște pașii care încalcă integritatea teritorială a Ucrainei / Rusia susține că e dezamăgită că SUA și NATO îi ignoră așa-zisele revendicări de securitate
Imagine de la întâlnirea pe care au avut-o Recep Tayyip Erdogan (Turcia) și Vladimir Putin (Rusia) la Sochi, în finalul lui septembrie 2021. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Vladimir Smirnov

Turcia nu recunoaște pașii care încalcă integritatea teritorială a Ucrainei, i-a transmis președintele turc Recep Tayyip Erdogan omologului său rus, Vladimir Putin, conform precizărilor făcute de Ankara. De partea cealaltă, liderul rus s-a arătat dezamăgit de ceea ce el a descris ca fiind tentative ale SUA și NATO de a ignora revendicările de securitate legitime ale Rusiei, a anunțat Kremlinul citat de Interfax, potrivit Reuters.

Discuția dintre cei doi șefi de stat a venit în contextul în care Vladimir Putin a decis să recunoască independența teritoriilor separatiste din estul Ucrainei, așa-zisele „republici populare” Donețk și Lugansk din regiunea Donbas, unde a început și o incursiune militară subsecventă, potrivit premierului leton și secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Decizia lui Vladimir Putin a stârnit un val de sancțiuni occidentale. Turcia, stat membru NATO și vecin cu Rusia și Ucraina la Marea Neagră, se opune sancțiunilor de principiu, însă a catalogat inițiativa rusească drept inacceptabilă și s-a oferit să medieze criza.

Erdogan i-a spus lui Putin că Turcia nu recunoaște pașii care încalcă integritatea teritorială a Ucrainei

Într-o convorbire telefonică, Recep Tayyip Erdogan i-a transmis lui Vladimir Putin că nimeni nu ar avea de câștigat de pe urma unui conflict militar în regiune, reiterând oferta sa de a ajuta la rezolvarea crizei, a precizat Administrația prezidențială de la Ankara, adăugând că liderul turc apreciază cooperarea strânsă cu omologul rus pe diverse chestiuni regionale, precum și că dorește să o continue.

„Președintele Erdogan, care a reluat apelul pentru rezolvarea chestiunii prin dialog, a afirmat că este important să fie adusă diplomația la înaintare și că Turcia își menține de asemenea poziția constructivă în NATO”, susține Ankara.

Vladimir Putin susține că Rusia e dezamăgită că SUA și NATO ignoră așa-zisele revendicări de securitate

În discuția cu omologul său turc, Vladimir Putin a spus că a recunoscut independența teritoriilor separatiste pentru că Ucraina a refuzat să implementeze Acordurile de la Minsk.

Înțelegerile semnate în 2014 și 2015 prevedeau printre altele revenirea regiunilor în cauză sub control ucrainean, însă cu o autonomie extinsă – o mișcare care, potrivit The Moscow Times, ar fi putut să împiedice decisiv drumul euroatlantic al Kievului și să sporească influența rusă în politica ucraineană.

Urmăriți B1TV.ro și pe