Proiect de lege: Vouchere pentru achiziționarea de cărți, destinate elevilor

Proiect de lege: Vouchere pentru achiziționarea de cărți, destinate elevilor
Sursa Foto: VisionPic/ Pexels

Elevii din învățământul preuniversitar ar putea primi lunar „voucherede lectură”, cu care să își achiziționeze cărți, potrivit unui proiect de lege depus vineri,la Camera Deputaților, de câtre deputatul PNL Ovidiu Raețchi. Bonurile valorice ar putea fifolosite doar pentru achiziția de cărți atât în librării, cât și în magazinele online.

Potrivit proiectului de lege, voucherele de lectură sunt emise pe suport de hârtie sau în format digital de către unitățile școlare acreditate de Ministerul Educației, iar valoarea nominală a unui voucher lunar este de 20 de lei, termenul de valabilitate al acestuia fiind de 4 luni.

Inițiativa are scop atât susținerea pieței de carte din România, care este cea mai mică din Europa, dar și creștereaanalfabetismuluim în rândul tinerilor.

Un carnet de vouchere cu frecvență lunară pe care elevii înmatriculați în învățământul preuniversitar să le utilizeze pentru achiziția de carte poate facilita, pe lângă deprinderea unor abilități de cogniție, și crearea unui instrument de alfabetizare financiară. Administrarea voucherelor de lectură poate genera un exercițiu mai amplu de administrare a veniturilor și planificare și prioritizare a cheltuielilor”, se arată în expunerea de motive.

Politicianul se teme că fără proiecte care să sprijine vânzare, librăriiile ar putea să intre în faliment foarte curând.

„Problemele cu care se confrunta piața de carte din România au fost exacerbate considerabil de măsurile de urgență adoptate în contextul pandemiei Covid-19, conducând până la închiderea librăriilor. În această perioadă, piața de carte din România părea să se îndrepte spre un colaps – o scădere de peste 80% a vânzărilor. Perspectivele pentru depășirea acestei situații critice sunt sumbre, în absența unor măsuri de stimulare a consumului de carte”, a explicat Raeţchi, citeazădigi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe