Rareș Bogdan, despre aderarea la Schengen: Mi s-a spus că în cazul Finlandei lucrurile sunt complet schimbate / Nu cred că premierul Olandei mai are vreun motiv să se opună. Ar fi o jignire pentru poporul român (VIDEO)

Rareș Bogdan, despre aderarea la Schengen: Mi s-a spus că în cazul Finlandei lucrurile sunt complet schimbate / Nu cred că premierul Olandei mai are vreun motiv să se opună. Ar fi o jignire pentru poporul român (VIDEO)
Foto: Facebook

Eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL și lider al delegației române din PPE, a vorbit despre șansele României de a adera la spațiul Schengen, miercuri, pe B1 TV, la „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu, și despre schimbarea de poziție de la nivelul statelor care manifestau opoziție față de o astfel de inițiativă.

Rareș Bogdan, pe B1 TV, despre aderarea României la spațiul Schengen

În discurs susținut miercuri în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, liberalul spunea că, „de 11 ani, două țări europene pe care românii le tratează cu respect îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen”.

Întrebat pe B1 TV care este cealaltă țară la care face referire, având în vedere că una dintre ele e Olanda, Rareș Bogdan a afirmat: „E o țară mai mică, dar cu o influență destul de serioasă, care sper să își modeleze poziția față de România, așa cum sper ca de data asta și Olanda să o facă. Este vorba de Finlanda. Cele două țări au fost de-a lungul timpului cele care s-au opus – sigur, în afara Germaniei la momentul respectiv și a Franței, țări care de data asta și-au schimbat radical discursul, este vorba de o poziție complet diferită a președintelui Macron și o poziție complet diferită a cancelarului Scholz”.

„Vreau să vă spun că astăzi a fost o situație aproape unică în Parlamentul European de când e România membru aici, pentru că, practic, am văzut discursuri pro România din partea șefilor de grupuri, PPE, Manfred Weber, din partea grupului Socialist, a doamnei Iratxe, din partea grupului Renew o doamnă care de-a lungul timpului a fost foarte critică cu România, parlamentar și apoi europarlamentar, și fost ministru al justiției în Olanda, doamna Sophia in`t Veld, vă amintiți probabil momentele în care era extrem de critică și extrem de dură cu România, care astăzi a avut o pledoarie, un discurs la care ne-am ridicat în picioare și am aplaudat, un discurs pro-România, atacându-și propriul premier și propriul guvern din țară, spunând că este sfidător și este inadmisibil ce face, pentru că România a arătat un comportament profund european, tolerant, așa cum îi stă bine unui european, în relația cu Ucraina”, a continuat el.

Eurodeputatul român a vorbit despre o posibilă schimbare de poziție a finlandezilor.

„Astăzi, doamna care conducea ședința era finlandeză, era un vicepreședinte din Finlanda, și la sfârșitul ședinței noastre a venit să îmi spună că în cazul Finlandei lucrurile sunt complet schimbate și nu vom avea nicio surpriză”, susține Rareș Bogdan.

Întrebat dacă, în aceste condiții, doar Olanda se mai opune, oficialul a adăugat: „Eu cred că nu rămâne nici Olanda. Până acum nu s-a exprimat. Există un singur partiduleț, aflat la guvernare într-o coaliție de patru partide, este Uniunea Creștină, este un partid de extremă-dreapta, care are un singur reprezentant în Parlamentul European, și acela afiliat doar la grup politic, care într-adevăr are încă un discurs mai dur cu privire la imigrație și cu privire la România și funcționarea statului de drept, dar nici ei nu s-au exprimat”.

„Premierul Rutte a afirmat că, în cazul în care Franța și Germania vor susține aderarea, el nu se va opune, că până acum s-a opus doar la înțelegere cu statele respective. Acum avem cele două state care și-au exprimat clar poziția pro România în Schengen. Nu cred că Mark Rutte mai are vreun motiv să se opună, pentru că ar fi de-a dreptul sfidător și ar fi o jignire pentru poporul român”, a mai spus Rareș Bogdan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:49 - SBU, acțiune în forță la Eparhia Cernăuților și Bucovinei. Arhimandritul Nikita ar fi fost găsit alături de un minor în lenjerie intimă (VIDEO)
23:28 - Incendiu sâmbătă într-un complex comercial din Timișoara. Pompierii au intervenit de urgență
23:13 - Doi pietoni au fost loviți mortal de o mașină, în Argeș. Șoferul, un bărbat de 83 de ani, acroșase înainte și un biciclist, dar a părăsit locul accidentului
22:58 - Argentina a învins Mexicul și a obținut o primă victorie la Cupa Mondială din Qatar! „Pumele” s-au descătușat după golul lui Leo Messi
22:35 - Gheorghe Ialomițianu: Există presiuni și la nivel guvernamental, și la nivelul ministerelor pentru a se merge pe importuri. Se dau comisioane și la importul de cărbune (VIDEO)
22:12 - Elon Musk: Sunt în regulă cu faptul că Trump nu postează. Important este că Twitter a corectat greșeala gravă de a-i suspenda contul
21:47 - FIFA, procedură împotriva Serbiei după meciul cu Brazilia de la Cupa Mondială. Fotbaliștii sârbi au afișat un steag cu Kosovo făcând parte din țara lor
21:21 - Președinta Katalin Novak, cel mai înalt oficial al Ungariei care vizitează Ucraina după începutul războiului. Ea spune că Budapesta are „150.000 de motive” să sprijine Kievul
20:53 - Rusia, „profundă șocată” de moartea ministrului de externe din Belarus. Serghei Lavrov și Vladimir Makei ar fi urmat să aibă o întâlnire chiar luni
20:38 - Cel puțin o persoană a murit după alunecarea de teren de pe insula italiană Ischia. Oficialii italieni se contrazic pe bilanțul victimelor (FOTO, VIDEO)