Sorina Pintea rămâne sub control judiciar în dosarul de luare de mită. DNA a avut câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti

Sorina Pintea rămâne sub control judiciar în dosarul de luare de mită. DNA a avut câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti
foto: Hepta.ro / Mediafax Foto / Emanuel Titus iliesi

Curtea de Apel București a decis ca Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, să rămână sub control judiciar în dosarul în care este acuzată de luare de mită, faptă pe care ar fi săvârșit-o, spun procurorii, când era manager al Spitalului Județean Baia Mare. Pe 11 mai, Tribunalul București decisese revocarea măsurii preventive, dar DNA a contestat decizia, iar acum CAB i-a dat dreptate. Inițial, Pintea a ajuns în arest preventiv, dar a fost eliberată după aproape o săptămână.

Sorina Pintea rămâne sub control judiciar în dosarul în care DNA o acuză de luare de mită. Decizia aparține Curții de Apel București

Pe 11 mai, Tribunalul București a revocat măsura controlului judiciar ce o viza pe fostul ministru Sorina Pintea, în dosarul în care este acuzată de luare de mită. Procurorii DNA au contestat decizia, iar Curtea de Apel București le-a dat dreptate.

„Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA – Structura Centrală. Desfiinţează încheierea contestată şi rejudecând dispune: menţine, ca legală şi temeinică, măsura controlului judiciar a inculpatei Pintea Sorina, măsură preventivă luată prin încheierea nr.81/CO-DL.06.03.2020 a Curţii de Apel Bucureşti. Definitivă”, se arată în decizia CAB.

Inițial, pe 29 februarie, aceasta a ajuns în arest preventiv, dar a fost eliberată pe 6 martie. Curtea de Apel Bucureşti o plasase atunci sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Pe 30 aprilie, Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății în timpul guvernării social-democrate, a fost trimisă în judecată luare de mită în formă continuată (două acte materiale).

DNA o acuză pe Sorina Pintea de luare de mită, în contextul unui contract de achiziții de echipamente împotriva noului coronavirus

Procurorii DNA o acuză pe Pintea de două acte de luare de mită, pe care le-ar fi comis pe vremea când era manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare.

În perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, aceasta ar fi cerut și primit printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, sumele de 10.000 de euro, respectiv 120.000 lei. Banii reprezentau 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect “proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente” din spitalul pe care Pintea îl conducea.

Anchetatorii mai susțin că ea a luat banii în incinta spitalului: „În data de 28 februarie, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”.

Procurorii au pus sechestru asiguratoriu pe două terenuri aparținând fostului ministru.

Sorina Pintea a pierdut postul de manager al Spitalului Județean din Baia Mare

În contextul scandalului generat de reținerea sa, Pintea a demisionat de la conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare.

S-a răzgândit apoi, ea fiind demisă prin decizia ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

În locul ei a fost numit, interimar, liberalul Alexandru George Oros.

Urmăriți B1TV.ro și pe