Traian Băsescu: Raportul MCV ar fi permis intrarea în Schengen dacă nu apărea partea nouă

Traian Băsescu: Raportul MCV ar fi permis intrarea în Schengen dacă nu apărea partea nouă

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat că raportul pe MCV al Comisiei Europene este unul bun şi România ar fi avut o șansă în plus la aderarea la Schengen, dacă nu ar fi apărut noua parte legată de problemele de funcţionare a statului de drept.

„Raportul pe MCV este bun, ne-ar fi permis intrarea în Schengen (…) Justiţia a început să arate altfel, să mişte altfel, să chestioneze altfel dosarele şi a fost nedrept să fie o amestecătură. Ponta şi Antonescu, ei au creat această nouă parte a raportului legată de funcţionarea statului de drept pe care noi nu o aveam. Nimeni nu punea sub îndoială criteriile de la Copenhaga în ceea ce priveşte absorbţia lor în funcţionarea statului român”, a declarat Băsescu, marţi, la România TV.

De asemenea, președintele suspendat a precizat că a încercat să-i convingă pe liderii europeni să amâne prezentarea raportului MCV după referendumul din 29 iulie, însă nu a reușit.

„Am încercat o variantă în care să discutăm despre amânarea oricărei decizii neplăcute, inclusiv legată de MCV, până la terminarea referendumului”, a spus Băsescu.

El i-a acuzat pe premierul Victor Ponta şi preşedintele interimar Crin Antonescu de a fi pus în practică abordări specifice anilor ’90 şi au împins cu 10 ani în urmă funcţionarea statului de drept în România.

Marți, președintele suspendat Crin Antonescu a admis că este posibil ca România să rateze din nou intrarea în spațiul Schengen din cauza poziției liderilor europeni, însă a ținut să precizeze că situația nu are legătură cu tensiunile politice din țară.

Comisia Europeană va definitiva miercuri dimineaţă textul raportului privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie referitor la România, după ce va fi analizat punct cu punct răspunsul Guvernului de la Bucureşti referitor la cele 11 probleme, a precizat marţi un oficial al Comisiei.