Traian Băsescu: Voi ataca legea privind Roșia Montană la Curtea Constituțională

Traian Băsescu: Voi ataca legea privind Roșia Montană la Curtea Constituțională
Foto: B1 TV

Președintele Traian Băsescu a afirmat, luni, că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la proiectul minier de la Roșia Montană, întrucât nu există Parlamentul nu poate atribui prin lege un contract.

„Constituția mă obligă să reacționez la o lege votată de Parlament, venită prin promulgare. Îmi propun ca în perioada următoare, poate zilnci, să fac o prezentare pe domenii. Intervenția mea a vrut să fie un ultim apel la Guvern, la premier, să renunțe la a se juca cu societatea românească în mod politicianist. Dacă nu a știut că are foarte multe elemente de neconstituționalitate, poate se uită acum și să retragă legea, pentru că va fi un dezastru. Parlamentul, dacă vrea să defrișeze de neconstituționalitate legea, nu poate, ar fi cu totul altă lege”, a spus președintele Traian Băsescu.

Șeful statului a mai declarat că legea exploatării de la Roșia Montană este contruită neconstituțional și este evident că este o lege pe care conducerea Roșia Montană Gold Corporation i-au dat-o ministrului Dan Șova.

„E o lege pe care băieții de la RMGC i-au dat-o lui Dan Șova și el a spus: Șefu, ia uitați ce lege frumoasă am făcut, o să rupem gura târgului. Iar Ponta, bucuros că scapă de răspundere o trimite la Parlament, a luat-o de bună, iar Ponta e jurist, nu inginer ca mine. Șova să se ducă cât vede cu ochii”, a mai spus Băsescu.

Șeful statului a mai precizat că prima soluție în acest caz este ca proiectul să fie cunoscut de toți, cu avantaje și dezavantaje.

„Nu există minerit fără dezavantaje, și la cărbune, și la uraniu, dar toate afectează mediu. Problema este ca toate părțile să cunoască toate avantajele și dezavantajele, și să vedem până unde poate merge societatea cu acceptarea unor riscuri specifice mineritului. Nu cred că Guvernul a făcut ceva ca proiectul să fie cunoscut de toți, cu toate problemele lui, poluarea care există, costurile, problematica patrimoniului cultural, a refacerii mediului”, a completat președintele.

Preşedintele Traian Băsescu a completta că a trata subiectul Roşia Montană în paradigma „locuri de muncă vs.cianuri” este greşit, menţionând că discuţia ar trebui purtată din punct de vedere al respectării legilor în vigoare şi că el nu şi-a schimbat punctul de vedere pe acest subiect.