Victor Ponta: România nu a ieşit din criză. 20.000 de bugetari vor fi concediaţi

Victor Ponta: România nu a ieşit din criză. 20.000 de bugetari vor fi concediaţi
Foto: evz.ro

Preşedintele PSD, Victor Ponta, susţine că, în ciuda declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu, România nu a ieşit din criză şi că ţara şi-a îndeplinit ţinta de deficit bugetar convenită în 2010 cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în mod nereal.

„Vizavi de obligaţiile prevăzute şi asumate de Guvernul României în noul acord cu FMI, principalul pilon se referă la reducerea deficitului bugetar. Vreau să precizez de la început că România şi-a atins ţinta de deficit bugetar, 6,5% din PIB în 2010, în mod nereal. În practică, arieratele Guvernului României, datoriile Guvernului către firmele private au trecut de cifra de 1,6 miliarde. Dacă acestea ar fi fost plătite sau dacă ar fi fost consemnate ca deficit, practic, nici în 2010 România nu-şi îndeplinea ţinta stabilită cu FMI şi ar fi fost, totuşi, o situaţie mai bună pentru firmele private”, a explicat liderul PSD, într-o conferinţă de presă, susţinută duminică. 

Victor Ponta îi acuză pe Traian Băsescu şi Elena Udrea că încearcă să dezinformeze opinia publică şi să câştige bătăliile interne din cadrul PDL cu astfel de afirmaţii.

„România nu a ieşit din criză, poate că doamna Udrea a ieşit din criză sau domnul Băsescu, dar genul acesta de declaraţii, dincolo de importanţa lor în bătălia internă din partidul de guvernământ, riscă să inducă în eroare şi să creeze o nouă mare dezamăgire în cadrul populaţiei”, a adăugat Ponta.

Liderul PSD susţine că Executivul a vorbit adesea de nevoia măsurilor de austeritate din sectorul bugetar însă continuă să nu îşi plătească datoriile către firmele private. „Primul actor necinstit în economia românească este, din păcate, Guvernul, este cel care nu-şi plăteşte datoriile către privaţi”, a punctat Ponta.

Concedierile continuă

De altfel, social-democratul a vorbit şi despre viitorul plan al Executivului de a concedia încă 20.000 de bugetari în 2011, după concedierile masive din 2010. Potrivit liderului PSD, în România, vor mai exista câteva zeci de mii de şomeri care nu vor avea nici o perspectivă în privinţa unui loc de muncă.

“Se prevede continuare reducerii personalului bugetar – concedieri de 20.000 de persoane în 2011 – fără însă a exista niciun fel de măsură care să arate cum se poate absorbi această forţă de muncă. Nu este vorba doar despre pensionări şi acolo, sigur, greutatea trece pe bugetul asigurărilor sociale, pe bugetul pensiilor. Este vorba despre persoane active care, dacă sunt concediate din sectorul bugetar, Guvernul are obligaţia, prin măsuri stimulative ale pieţei private, să găsească soluţii”, a mai explicat Victor Ponta.

Ultima oră
20:59 - Îmbrânceli la conferința în care Ion Țiriac și-a anunțat oficial demisia de la FRT. Scandal între doi participanți: „Este o agresiune!” (VIDEO)
20:51 - ÎPS Teodosie, replică pentru Dan Barna: „Nu ne implicăm în propaganda pentru vaccinare care este atât de diversă și controversată”
20:42 - Israelul va folosi GPS-ul pentru a verifica dacă cetățenii respectă carantina
20:14 - Andrei Muraru, la Baza Mihail Kogălniceanu: Suplimentarea efectivelor de militari americani în România, ca parte a întăririi prezenței aliate pe flancul estic al NATO, reprezintă o prioritate
20:04 - Florin Cîțu: „Trebuie să îi asigurăm pe români că după această guvernare nu vor mai fi drumuri fără asfalt, localități fără canalizare, fără apă curentă”
20:01 - Ludovic Orban, la Constanța: Suntem poarta de est a Europei și trebuie să valorificăm la maximum acest potențial. Guvernul trebuie să susțină toate investițiile pe care le-am pornit sau care sunt în pregătire (VIDEO)
19:50 - Premierul Florin Cîțu recunoaște că reformele s-au împotmolit dar dă vina pe Parlament: “Ceea ce a ținut de Guvern am făcut”
19:33 - Rareș Bogdan: În politică e altfel decât în business sau în presă. Nu poți de unul singur, chiar de-ai fi Ronaldo, Messi sau Hagi (VIDEO)
19:27 - Biserica ortodoxă din Grecia, mesaj pro-vaccinare: „Nu conține microcipuri. Sunt teorii rupte de realitate”
19:25 - Pandemia a dublat fenomenul singurătății: Unul din patru cetăţeni ai UE se simte izolat