„Vinerea Verde”. Premierul Florin Cîțu a venit pe jos la Guvern: „Fac acest lucru foarte des” (VIDEO)

„Vinerea Verde”. Premierul Florin Cîțu a venit pe jos la Guvern: „Fac acest lucru foarte des” (VIDEO)

Prim-ministrul Florin Cîțu s-a alăturat campaniei „Vinerea Verde” și a venit pe jos la serviciu. Într-o serie de declarații susținute în fața Guvernului, premierul a precizat că face astfel de plimbări în aproape fiecare dimineață și spune că, cu administrația Nicușor Dan la Primăria Generală a Capitalei, Bucureștiul va deveni un oraș „mai prietenos pentru bicicliști”.

Premierul Florin Cîțu s-a alăturat campaniei „Vinerea Verde” șia venit pe jos la Guvern

„Vă mulțumesc că sunteți astăzi aici, dar fac acest lucru foarte des, îmi pare bine că nu știți de fiecare dată când fac acest lucru, că ați atrage prea mult atenția”, le-a spus premierul reporterilor prezenți la Guvern.

Referitor la angajații care au ales să meargă cu mașina la serviciu astăzi, deși este „Vinerea Verde”, Florin Cîțu a explicat: „Sigur se vor adapta în perioada următoare. Este o zi mai răcoroasă pentru această perioadă, dar sunt singur că în lunile următoare vor veni pe jos vinerea, cu toții”.

Întrebat dacă merge și cu bicicleta sau cu alte mijloace de transport, demnitarul liberal a afirmat: „Nu, cu bicicleta, nu. Mai folosesc metroul din când în când, dar cu bicicleta, nu”.

Întrebat dacă Bucureștiul poate fi considerat un oraș „prietenos” pentru bicicliști, premierul Florin Cîțu a afirmat: „Va fi mai prietenos pentru bicicliști, sunt sigur, acum, că avem un nou primar general, care susține acest mod de transport”.

El s-a arătat de părere că și transportul în comun de suprafață poate fi „o opțiune în acest moment”.

„Bineînțeles că poate fi îmbunătățit, dar este o opțiune în acest moment”, a mai spus prim-ministrul Florin Cîțu.

Ministerul Mediului a lansat astăzi, 12 martie, campania „Vinerea Verde”

„Vinerea Verde”, campania menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu mașinile personale în marile orașe, a fost lansată astăzi, 12 martie, de Ministerul Mediului.

„Sub sloganul «STOP! Azi mașina stă pe loc!», această campanie încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajații din instituțiile publice în scopul reducerii poluării și implicit, a emisiilor de carbon. «Vinerea Verde»își propune ca până la sfârșitul acestui an, cel puțin unul din patru angajați să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun și să renunțe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal”, se arată în comunicatul transmis joi de Ministerul Mediului.

Mai mulți demnitari s-au alăturat demersului.

„Este o invitație către toți angajații din instituțiile publice să încerce cât mai des mijloacele de transport în comun, să încerce mersul cu bicicleta, pe jos, cu trotineta sau car-sharingul, sau mașinile electrice dacă au. Pentru că doar din aceste schimbări de mentalitate putem să reducem impactul asupra mediului în marile orașe”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului,la stația de metrou Piața Romană.

Ministrul Muncii a venit la serviciu cu o mașină electrică.

„Mărturisesc sincer că astăzi mă gândeam să vin cu bicicleta, pentru că sunt și sportivă. Din nefericire, vremea nu mi-a permis, dar chiar și aici, la Ministerul Muncii, dorim să fixăm un suport pentru ca angajații Ministerului Muncii să poată să vină cu bicicletele la serviciu. Lucrul acesta ar trebui să se întâmple în cat mai multe instituții publice”, a adăugat Raluca Turcan.