WikiLeaks: Băsescu şi-ar dori o prezenţă FBI în România, la fel de robustă ca cea a CIA

WikiLeaks: Băsescu şi-ar dori o prezenţă FBI în România, la fel de robustă ca cea a CIA
Foto: politicon.ro

O telegramă din 2006 a Ambasadei SUA, clasificată Secret, relatează vizita efectuată de directorul FBI Robert Muller în România, unde preşedintele Traian Băsescu „a comentat că şi el simte că relaţia poate fi extinsă şi a subliniat că ar dori să vadă o prezenţă FBI, în România, la fel de robustă ca cea a CIA”, informează Hotnews.ro.

Documentul precizează că directorul DBI, Robert Muller  avut o întâlnire de 30 de minute, cu preşedintele Băsescu, premierul Tăriceanu, procurorul general Laura Codruţa Kovesi, directorul SRI George Maior şi directorul SIE Claudiu Săftoiu.

“Într-o întâlnire de 30 de minute cu preşedintele Băsescu, Muller şi-a exprimat recunoştinţa pentru cooperarea excepţională, în privinţa aplicării legii şi faptul că este pregătit pentru a aprofunda această relaţie pe mai departe. Băsescu a comentat că şi el simte că relaţia poate fi extinsă şi a subliniat că ar dori să vadă o prezenţă FBI în România la fel de robustă ca cea a CIA…Băsescu l-a asigurat pe directorul FBI că nivelul de corupţie din cadrul poliţiei româneşti a scăzut şi că partea americană poate să aibă încredere în partea românească. Directorul FBI a comentat că SUA consideră că România a început combaterea corupţiei şi că trimiterea după gratii a câtorva oficiali corupţi ar îmbunătăţi imaginea României”, notează telegrama.

În telegramă se mai menţionează că preşedintele Traian Băsescu a pledat pentru continuarea trainingurilor în domeniul aplicării legii.

“Preşedintele Băsescu a făcut o pledoarie puternică pentru continuarea trainigurilor din domeniul aplicării legii şi pentru susţinerea îmbunătăţirii capabilităţilor, mai ales în faţa ameninţărilor din Est, de exemplu, sprijin pentru procurorii şi judecătorii care luptă împotriva spălării de bani. >”, a spus preşedintele citat în telegramă.

Întâlnirea din directorul FBI şi premierul Tăriceanu a fost de asemenea menţionată în telegramă: “Surprinderea lui Tăriceanu a fost evidentă când directorul a raportat că 90% din criminalitatea informatică pe e-Bay provine din România şi că Pay-Pal nu mai doreşte să facă afaceri cu România.”

În telegramă se relatează şi întâlnirea dintre directorul FBI şi directorul SRI, George Maior, unde s-a discutat despre influenţa Rusiei în România: “Maior a indicat > drept una din priorităţile securităţii interne ale României în viitorii ani, în special în domeniul energiei”.

Tot despre influenţa Rusiei în România a vorbit şi directorul SIE Claudiu Săftoiu, la întâlnirea cu directorul FBI.

“Saftoiu a spus că Rusia rămâne ameninţarea critică, imediată şi în creştere, atâtîin privinţa implicării în economia României, cât şi a controlului pieţelor de energie”, se arată în telegramă.

Ultima oră
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)
22:13 - Loredana Groza, adevărul despre posibila infectare cu COVID-19: Sunt vaccinată și vreau să fac și doza trei
21:56 - Dan Vîlceanu, despre demiterea unor USR-iști din consiliile de administrație: Au folosit aceste companii să-și pună oamenii acolo? Nu am întrebat care sunt USR-iști. Trebuie să îți asumi reforme
21:41 - Comisia Europeană va achiziționa un tratament anti-COVID cu anticorpi monoclonali
21:40 - Ludovic Orban, după ce Florin Cîțu a cerut o anchetă la Ministerul Sănătății: Parțial îi dau dreptate, dar este și responsabilitatea premierului când un domeniu atât de important nu funcționează la parametri
21:12 - Nicușor Dan organizează miercuri o primă informare publică despre proiectul trenului metropolitan