WikiLeaks: SUA consideră că mulţi dintre deţinuţii de la Guantanamo nu sunt periculoşi

WikiLeaks: SUA consideră că mulţi dintre deţinuţii de la Guantanamo nu sunt periculoşi

Statele Unite consideră că mulţi dintre deţinuţii de la închisoarea Guantanamo sunt nevinovaţi şi nu sunt infractori periculoşi, se arată într-un nou set de documente făcute publice de site-ul WikiLeaks.

Documentele, publicate de mai multe ziare europene şi americane, conţin analize despre toate cele 780 de deţinuţi  încarceraţi de-a lungul timpului la Guantanamo Bay, relatează BBC.

Dintre aceştia, circa 220 erau clasaţi ca fiind terorişti periculoşi, iar 150 erau afgani sau pakistanezi nevinovaţi, restul s-au dovedit a fi simpli prizonieri, ce prezintă un risc scăzut pentru societate.

În prezent, la baza americană de la Guantanamo sunt 180 de deţinuţi, care sunt cosnideraţi a fi infractori cu mare risc pentru Statele Unite, dacă sunt eliberaţi fără reabilitarea şi supravegherea potrivite.

Reprezentanţii Pentagonului spun că publicarea documentelor este „nefericită” şi că informaţiile făcute publice ar putea distruge toate eforturile anti-terorism.

Documentele obţinute de WikiLeaks detaliază totodată şi o serie de comploturi împotriva unor ţinte americane şi britanice, dezvăluite de deţinuţi în timpul interogatoriilor.

Printre acestea, se numără şi mărturii privind existenţa unei arme nucleare ascunse în Europa, care ar urma să fie detonată în cazul capturării liderului al-Qaida, Osama ben Laden, dar şi planuri de contaminare cu cianură a sistemelor de ventilaţie ale unor clădiri publice din SUA sau de recrutare a unor angajaţi de la aeroportul londonez Heathrow.

Preşedintele american, Barack Obama, a promis în ianuarie 2009 că va închide centrul de detenţie de la Guantanamo în termen de un an. Cu toate acestea, în luna martie a acestui an, el a anunţat suspendarea interdicţiei de organizare a unor noi procese militare pentru deţinuţii de la Guantanamo.