Eduard Novak: Proiectul Liga de Aur, dacă va fi finanțat așa cum ne dorim, ar putea aduce 10 medalii la Jocurile Olimpice

Eduard Novak: Proiectul Liga de Aur, dacă va fi finanțat așa cum ne dorim, ar putea aduce 10 medalii la Jocurile Olimpice
Sursa foto: Facebook

Eduard Novak susține că în noul mandat de ministru al Sportului își dorește să implementeze un proiect intitulat „Liga de Aur”. Într-un interviu pentru Agerpres, oficialul a explicat că inițiativa presupune intrarea sportivilor de la 11 discipline cotate cu cele mai mari șanse să obțină rezultate olimpice importante într-un sistem de pregătire centralizată bugetată, având la dispoziție cei mai buni specialiști în domeniu.

Eduard Novak, despre proiectul „Liga de Aur”

Întrebat ce informații are despre bugetul pe care îl va avea Ministerul Sportului în anul 2022, Eduard Novak a explicat: „Nu va fi o sumă mare, dar avem aceste proiecte pe care vrem să le negociem politic. Mă refer la proiectul «Liga de Aur», prin care cele mai importante sporturi să intre într-o pregătire centralizată bugetată, având la dispoziţie cei mai buni specialişti. Aşa că îmi doresc ca acest buget să fie acceptat. De asemenea, din 2022 îmi doresc ca Federaţia Română de Fotbal să fie introdusă în sistemul nostru de finanţare. Pentru că dorim neapărat să finanţăm academiile de fotbal, deoarece fotbalul deţine 50% din sportivii legitimaţi ai României”.

„Proiectul «Liga de Aur», dacă va fi finanţat aşa cum ne dorim noi, atunci cu siguranţă în 2024 ar putea aduce 8-9-10 medalii la Jocurile Olimpice. În «Liga de Aur» vor fi incluse 11 sporturi, cele care au cele mai mari şanse de a câştiga medalii şi aici mă refer la gimnastică, scrimă, înot, canotaj, box, lupte, haltere şi aşa mai departe”, a adăugat ministrul propus al Sportului, care miercuri a primit aviz pozitiv în comisiile parlamentare.

El spune că inclusiv halterele se vor regăsi în proiect. Întrebat dacă și fotbalul va face parte din „Liga de Aur”, Eduard Novak a adăugat: „Nu, nu se va află, dar dorim să intre în sistem şi să îl finanţăm special pentru programele foarte bune la nivel de academii de copii şi juniori. Eu cred că academiile, precum cea domnului Hagi sau cea de la Miercurea Ciuc, produc rezultate şi dezvoltarea lor este singura şansă pentru a avea performanţe în fotbal în viitor. Cei de la FRF au venit cu această cerinţă de a primi finanţare, avem o colaborare foarte bună şi cred că dacă reuşim acest parteneriat va fi bine pentru toată lumea”.