Criza generată de COVID-19 în România: Aproape un milion de angajaţi se află în șomaj tehnic, iar aproape 200.000 au fost concediați

Criza generată de COVID-19 în România: Aproape un milion de angajaţi se află în șomaj tehnic, iar aproape 200.000 au fost concediați

În contextul crizei generată de noul coronavirus, aproape un milion de angajaţi din România se află în prezent în șomaj tehnic, iar aproape 200.000 au fost concediați.

Ministerul Muncii informează că din cele 994.407 de contracte de muncă suspendate, un număe de 302.288 provin din industria prelucătoare, 191.837 din comert cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor și 118.874 vizează angajații din hoteluri și restaurante

Referitor la cele 194.824 de contracte individuale de muncă încetate, 38.003 îi vizează pe angajații din Comerțul cu ridicata și amănutul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, 33.660 provin din industria prelucrătoare și 24.505 vizează domeniul Construcțiilor.

Câte companii au cerut șomaj tehnic pentru angajați

Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) și Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) sunt responsabile pentru procesarea solicitărilor online de șomaj tehnic din partea angajatorilor.

Potrivit ministrului Muncii, la nivel național, ANOFM avea luni un număr de 34.000 de solicităti de la companii pentru aproape 300.000 de angajați.

Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială au înregistrat până în acest moment puțin peste 35.000 de cereri.

Violeta Alexandru a precizat că în cazul celor care au completat eronat solicitările, aceștia vor fi anunțați de angajați ai Ministerului Muncii cu privire la aceste greșeli, pentru ca angajatorul să aibă timp să rectifice documentele și să le trimită din nou.

O parte din fondurile necesare pentru asigurarea șomajului tehnic vor fi decontate din bani europeni

Una dintre măsurile anunțate de către ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, pentru combaterea efectelor economice negative cauzate de COVID-19 este cea referitoare la șomajl tehnic, În acest sens, ministrul a anunțat luni că Guvernul României a aprobat ca o parte din fondurile necesare săfie decontate din fondurieuropene.

Pentru moment este vorba despre300milioane de euro, existând posibilitatea ca această sumă să crească.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe