CCR a decis: Desființarea Institutului Revoluției, controlat de către Ion Iliescu și Voican Voiculescu, este neconstituțională

CCR a decis: Desființarea Institutului Revoluției, controlat de către Ion Iliescu și Voican Voiculescu, este neconstituțională
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis în unanimitate, faptul că desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD), condus de către Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, este neconstituțională.

Sentința a fost pronunțată miercuri, 24 martie 2021. Astfel, CCR a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de 33 de senatori PSD. Decizia CCR vizează Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2019 privind desființarea IRRD.

Instituțiile de revoluționari au pus presiune pentru desființarea instituției create de către Ion Iliescu

Luna trecută, mai multe instituții de revoluționari au transmis o scrisoare către Parlamentul României, prin care au insistat ca IRRD să fie desființat. Gelu Voican Voiculescu a oferit o reacție pe marginea acestui subiect, pe data de 15 februarie, pentru B1.ro.

„(…) Să avem răbdare, să vedem ce se întâmplă, pentru că Ordonanța de Urgență nr. 95, a fost infirmată și trebuie să voteze plenul Senatului, dacă-și menține acest punct de vedere. Și atunci, dacă-și menține punctul de vedere, Ordonanța nr. 95 din 2019 nu-și mai face efectul și Institutul există din nou, pe hârtie, formal.

În acest moment, Institutul nu există și nici eu nu pot fi directorul general al unei inexistențe. Ion Iliescu a avut această funcție (n.r. – de președinte). Institutul era condus de un președinte neplătit și de un director general plătit (n.r. – Gelu Voican-Voiculescu)”, a declarat Gelu Voican-Voiculescu pentru B1.ro.

Ultima oră
15:30 - Marcel Ciolacu, replică la acuzațiile aduse de liberali ministrului Sănătății: Am să-i solicit lui Alexandru Rafila să-și ceară scuze că nu mai sunt 500 de decese pe zi (VIDEO)
15:23 - Marcel Ciolacu: Evaluarea miniștrilor, dacă dorim să trăim într-o țară normală, o face primul-ministru. Eu cred că România are nevoie de această coaliție (VIDEO)
15:21 - Acuzații grave, aduse la adresa lui Cătălin Zmărăndescu. Cum ar fi încălcat regulamentul de la Survivor România 2022
15:17 - Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu ambasadoarea Franței: I-am transmis să facem din aderarea României la spațiul Schengen o prioritate în mandatul președinției franceze a Consiliului UE
15:11 - Motivul incredibil pentru care Jason Momoa și Lisa Bonet se despart după 16 ani. Totul a pornit de la vaccin
14:56 - Judecătorii australieni au motivat decizia de expulzare a lui Novak Djokovic. Argumentele lor
14:42 - Simona Halep, calificată în turul al treilea de la Australian Open după o adevărată demonstrație de forță. Finalista ediției din 2018 a cedat doar două ghemuri în partida cu Haddad Maia
14:42 - Florin Cîțu, semnal de alarmă în PNL. Liberalul, îngrijorat că Ministerul Finanțelor se împrumută la dobânzi foarte mari, iar investitorii își pierd încrederea în Guvern (surse)
14:37 - Un bărbat a murit, în timp ce era tras cu colacul pe zăpadă. Alte două femei au fost grav rănite
14:32 - Este o canapea o idee bună pentru bucătăria ta?