Ce amenzi riscă românii dacă nu poartă masca în aer liber. Unde a fost impusă această masură

Ce amenzi riscă românii dacă nu poartă masca în aer liber. Unde a fost impusă această masură
Foto: pixabay.com

Masca devine obligatorie de la 1 august și în aer liberîn mai multe județe ale țării. Spre exemplu, în stațiunile de pe Litoral turiștii vor fi nevoiți să poarte mască între orele 18:00-24:00. Cine nu respectă regula, trebuie să știe că amenda este usturătoare. Există, însă, șipersoane care nu sunt obligate să poarte mască.

Cât e amenda dacă nu porți masca în aer liber

În contextul pandemiei decoronavirusși a creșterii alarmante a cazurilor din România, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât impunerea obligativității măștilor în anumite locații și în anumite ore, de la 1 august. Astfel că, mai multe județe vor aplica măsura.

În cazul nerespectării acestei măsuri, persoanele surprinse de oamenii legii fără mască de protecție vor putea fi sancționate cu amenzi cuprinse între 500 – 2500 de lei.

Sunt exceptate persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută.

Alte măsuri obligatorii începând cu 1 august

Toate activitățile cu caracter religios se vor desfășura în aer liber, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie şi respectarea măsurilor de distanţare fizică.

De asemenea, sunt interzise jocurile de noroc în intervalul orar 23,00 – 6,00;

Administratorii societăţilor comerciale care organizează nunţi, botezuri, aniversări şi alte asemenea sunt obligați să reducă durata evenimentului până la ora 22,00 în cursul săptămânii şi ora 23,00 în zilele de sâmbătă şi duminică.

Se interzice comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirii unde se desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în intervalul orar 23,00 – 6,00;

Se dispune modificarea excepţiei de la regulile de distanţare fizică existente la nivelul plajelor neamenajate şi a celor amenajate, piscinelor şi ştrandurilor, în sensul în care distanţa mai mică de 2 metri între persoane/şezlonguri este permisă numai pentru soţi şi copii însoţiţi de adulţi (părinţi, bunici).

În ce județe este obligatorie purtarea măștii de protecție în spații publice deschise

Galați, Brașov, Prahova, Constanța, Vrancea, Iași, Vâlcea, Dâmbovița și Argeș sunt județele care au introdus primele purtarea obligatorie a măștilor în aer liber.

De asemenea, municipiile Călărași, Galați, Buzău și Alexandria au impus aceeași măsură.

DoctorulVirgil Mustaa explicat pentru B1.ro care sunt riscurile de infectare în zonele deschise aglomerate, dar și cum te poți infecta cu noul coronavirus în astfel de spații.

Purtarea măștii de prtecție este una dintrele cele mai importante recomandări. Mai mult decât atât, doctorulVirgil Mustaatrage atenția și asupra evitării spațiilor aglomerate, frecventate de mai multe persoane. În cazul în care oamenii nu își doresc să respecte aceste măsuri simple, sau sunt rușinați să poarte masca în locurile în care alții nu o poartă, li se recomandă evitarea excursiilor.

„Să respecte reguli. Dacă ei nu frecventează locurile aglomerate și poartă masca acolo unde există risc de contaminare, riscul de contaminare devine mult mai mic. Dacă oamenii sunt rușinați să poarte mască acolo unde alte persoane nu poartă mască, nu știu dacă ar mai avea rost să meargă la mare pentru că riscul de contaminare este ridicat”, a adăugat doctorulVirgil Mustapentru B1.ro.

În cazul nerespectării acestei măsuri, persoanele surprinse de oamenii legii fără mască de protecție vor putea fi sancționate cu amenzi cuprinse între 500 – 2500 de lei.

Ultima oră