CORONAVIRUS | Lista județelor în care masca de protecție este obligatorie în spațiile publice deschise

CORONAVIRUS | Lista județelor în care masca de protecție este obligatorie în spațiile publice deschise
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Numărul în creștere accelerată de infectări cu coronavirus determină autoritățile din tot mai multe județe să impună folosirea măștii de protecție și în spaţiile publice deschise. Fiecare Comitet Județean de Urgență are posibilitatea de a stabili această măsură, la propunerea Direcției de Sănătate Publică și în funcție de evoluția locală a epidemiei de coronavirus. Deocamdată, județele care au decis ca purtarea măștii să devină obligatorie și în spațiile publice deschise sunt: Argeș, Dâmbovița, Galați, Brașov, Vâlcea, Iași, Prahova, Buzău, Constanța, Vrancea, Giurgiu, Satu Mare, Arad, Botoșani, Gorj și Teleorman.De la mijlocul lunii mai, de când România a trecut de la starea de urgență la starea de alertă, masca de protecție este obligatorie la nivel național în spațiile publice închise, la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun. Cei care încalcă legea riscă amenzi cuprinse între 500 – 2500 de lei.

Județele în care masca de protecție e obligatorie și în spațiile publice deschise

Argeș

Argeșul este primul județ care a instituit o astfel de obligativitate. Măsura a intrat în vigoare d m iercuri dimineață. Astfel, masca este obligatorie pentru toți locuitorii de peste 5 ani, în toate spațiile închise publice și private și în aer liber, acolo unde sunt mai mult de două persoane. Activitățile comerciale, inclusiv evenimentele private (și drive in) se încheie obligatoriu la ora 22.00, respectiv ora 23.00 în weekend. În Argeș au fost depistate cu coronavirus 3.224 de persoane, 112 doar în ultima zi, rata de infectare fiind de 5.26 la mia de locuitori.

Dâmbovița

Și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița a decis să impună folosirea măștilor de protecție în zonele aglomerate, inclusiv din aer liber. Prefectul județului a supus dezbaterii această măsură dată fiind „înregistrarea unui număr extrem de mare de cazuri, fiind un risc epidemiologic ridicat, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare”. Dâmbovița a înregistrat până acum 1.842 de infectări cu coronavirus, 50 dintre ele nou confirmate, și o rată de îmbolnăvire de 3.55 la ia de locuitori.

Galați

Din 1 august, toate persoanele din Galați care au vârsta de peste 5 ani trebuie să folosească masca de protecție în spaţiile aglomerate, închise sau deschise. Sunt exceptate cele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută. Cel mai recent bilanț al epidemiei indică 2.097 de cazuri în Galați, 47 nou confirmate, și o rată de infectare de 3.91 la mia de locuitori. Autoritățile locale au publicat și lista cazurilor de COVID-19 detaliată pe fiecare cartier din municipiu și fiecare localitate din județ.

Brașov

Tot din 1 august, măștile sunt obligatorii și în piețele, târgurile și arterele pietonale intens circulate din județul Brașov. De asemenea, măştile de protecţie trebuie purtate obligatoriu la toate evenimentele, de orice natură, „unde sunt create condiţii de aglomerare de persoane, desfăşurate atât în interior, cât şi în exterior”, dar şi pe arterele pietonale intens frecventate, precum şi în alte zone aglomerate. În acest județ se înregistrează 3.064 de infectări cu coronavirus, 71 recent confirmate, și o rată de infectare de 5.58 la mia de locuitori.

Vâlcea

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a decis ca masca să devină obligatorie în spaţiile deschise aglomerate din județ, cum sunt târgurile, piețele, ştrandurile, piscinele, gările, autogările, staţiile de transport în comun. Măsura a intrat în vigoare de miercuri. Totodată, din cauza creșterii numărului de infectări, spitalele orăşeneşti Brezoi şi Drăgăşani, pe lângă cele deja existente, au fost transformate în unităţi medicale suport COVID. Vâlcea înregistrează în total 467 de infectări cu coronavirus, 26 nou confirmate, și o rată de îmbolnăvire de 1.26 la mia de locuitori.

Iași

În județul Iași, autoritățile au dispus ca masca să fie obligatorie în spaţiile publice deschise, în intervalul 1 – 14 august. De asemenea, vânzătorii din piețele agro-alimentare trebuie să poarte mască și mănuși de protecție, iar marfa trebuie să fie acoperită cu protecție transparentă. De la debutul epidemiei, județul Iași a raportat 1.464 de îmbolnăviri, 34 în ultima zi. Rata de infectare este aici de 1.90 la mia de locuitori.

Prahova

Autoritățile din Prahova au dispus ca masca să devină obligatorie, din 1 august, pentru toate persoanele cu vârste de peste 5 ani care se află în spaţii publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, stații, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în intervalele orare: 07.00-11.00 şi 15.00-23.00. Prahova are 1.940 de infectări cu coronavirus, 67 nou raportate, și o rată de îmbolnăvire de 2.54 la mia de locuitori.

Buzău

Din 30 iulie, masca de protecție a devenit obligatorie în toate spaţiile deschise aglomerate din județul Buzău: pieţe, târguri, staţii de autobuz, peroane, zonele în care se organizează serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice. Măsura a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău. Acest județ înregistrează până acum 1.308 de contaminări, 24 nou confirmate, și o rată de infectare de 2.90 la mia de locuitori.

Constanța

Masca devine obligatorie de la 1 august în zonele de promenadă din stațiuni, între orele 18.00-24.00. De asemenea, ea este obligatorie în județ, în spațiile deschise precum piețe, oboare, târguri, curțile exterioare lăcașelor de cult, peroanele gărilor, stațiile de autobuz. „Acest interval, 18.00-24.00, a fost stabilit la propunerea Direcției de Sănătate Publică și a Inspectoratului Județean de Poliție. Între orele respective, ni s-a transmis că, potrvit statisticilor, se aglomerează toate stațiunile turistice de interes național din județ”, a explicat prefectul de Constanța, George Niculescu, pentru Libertatea. Constanța are 931 de contaminări, 29 nou confirmate, și o rată de infectare de 1.36 la mia de locuitori.

Vrancea

De sâmbătă, măștile devin obligatorii și în județul Vrancea, în pieţe, târguri şi oboare, staţii de autobuz, gări şi autogări, în parcările magazinelor, în timpul procesiunilor religioase, în curtea bisericii, dar şi în parcuri, grădini publice şi zone de agrement. Vrancea a raportat până acum 1.702 de cazuri de coronavirus, 14 în ultimele 24 de ore, și o rată de infectare de 5.00 la mia de locuitori.

Giurgiu

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu a decis ca, din 1 august, masca să devină obligatorie pe faleze, în pieţe deschise, târguri/oboare, gări, autogări, staţii pentru transportul în comun, parcuri, locuri de joacă. Giurgiu are 404 cazuri COVID, 9 recent confirmate, și o rată de infectare de 1.44 la mia de locuitori.

Satu Mare

Masca de protecție devine obligatorie în aer liber, din 1 august, și în Satu Mare. Respectarea prevederilor acesteia va fi verificată de către echipele mixte, lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne și Poliției locale și sunt vizate piețele agroalimentare, târgurile din județ, Piața de vechituri și Piața de mașini din municipiul Satu Mare, a anunțat Prefectura. Tot începând cu data de 1 august, de la ora 00,00, va fi interzisă comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate (terase), în intervalul orar 23.00-06.00. Satu Mare are 102 cazuri de coronavirus, 3 nou confirmate, și o rată de infectare de 0.30 la mia de locuitori.

Arad

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad a decis ca purtarea măştii de protecţie să fie obligatorie şi în spaţii deschise, dacă sunt aglomerate, precum pieţe, gări sau alte staţii ale mijloacelor de transport în comun. Măsura se aplică din 1 august. De la izbucnirea epidemiei de coronavirus, județul Arad a raportat în total 1.045 de cazuri – 37 în ultima zi – și o rată de infectare de 2.43 la mia de locuitori.

Botoșani

Măștile devin obligatorii din 1 august și în Botoșani, în pieţe, târguri, staţii de autobuz, tramvai, tren. De asemenea, măsura se aplică și în unele zone pietonale, în intervalul orar 18.00-22.00. Județul înregistrează 1.169 de infectări cu coronavirus, trei nou raportate, și o rată de îmbolnăvire de 2.83 la mia delocuitori.

Gorj

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj a decis ca, din 1 august, măștile să devină obligatorii în spațiile publice deschise, exceptate de la regulă urmând a fi persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense sau în condiţii de muncă solicitante. Prin spații publice deschise se înțelege: pieţe; parcările din apropierea pieţelor; staţiile mijloacelor de transport în comun; zonele de promenadă, zona de centru şi parcurile din municipiul Tg-Jiu şi din oraşele/comunele din judeţul Gorj.CJSU a mai decis suspendarea târgurilor și bâlciurilor care au loc de obicei cu ocazia sărbătorilor religioase. În Gorj au fost raportate până acum 807 contaminări, din care 41 noi, rata de infectare fiind de 2.36 la mia de locuitori.

Teleorman

O măsură similară, cu aplicare din 31 iulie, a luat și Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman. Persoanele cu vârste de peste 5 ani trebuie să-și acopere gura și nasul cu mască, eşarfă sau orice material textil atunci când se află în pieţe, târguri, oboare, mijloace de transport în comun, staţii de autobuz, gări, autogări, parcuri, precum şi în alte spaţii deschise unde se formează grupuri mai mari de trei persoane. O altă măsură luată este închiderea localurilor unde se ţin evenimente private la ora 22.00 în cursul săptămânii şi la ora 23.00 sâmbăta şi duminica. De asemenea, programul activităţilor comerciale de tip fast-food, drive-in, jocuri de noroc, case de pariuri, cazinouri se va reduce până la ora 22.00 în cursul săptămânii şi ora 23.00 în zilele de sâmbătă şi duminică. 354 cazuri au fost raportate în Teleorman, 10 în ultima zi. Rata de infectare este aici de 0.93 la mia de locuitori.

În Călărași, autoritățile au aprobat o hotărâre prin care recomandă purtarea măștii și în spațiile deschise aglomerate, fără ca aceasta să fie obligatorie.

Amenzi de până la 2.500 de lei pentru cei care nu poartă masca de protecție

Persoanele surprinse fără mască în zonele unde aceasta este obligatorie riscă amenzi între 500 și 2.500 de lei.

„Este o măsură care, până la urmă, trebuie să ducă la limitarea transmiterii infecției, pentru că, în acest moment, în anumite județe și în București avem transmitere comunitară care duce în fiecare zi la un număr crescut de cazuri pozitive. (…) Eu cred că este necesară o astfel de măsură pentru că, în acest moment, este singura metodă de profilaxie. (…) Indiferent unde suntem, dacă suntem în țară sau în afară, regulile trebuie să le respectăm pentru protecția noastră”, a declarat medicul Beatrice Mahler, managerul al Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală.

Bilanțul epidemiei de coronavirus în țara noastră a ajuns la 50.886 de infectări și 2.343 decese. Asta după ce 1.295 de persoane au fost testate pozitiv în ultimele 24 de ore, iar 39 de pacienți COVID-19 au murit.