Începe sezonul estival. Peste 100 de hoteluri de pe litoral aşteaptă turiştii după 1 iunie, când s-ar putea deschide și terasele (VIDEO)

Începe sezonul estival. Peste 100 de hoteluri de pe litoral aşteaptă turiştii după 1 iunie, când s-ar putea deschide și terasele (VIDEO)
foto: Pixabay

După două luni de stare de urgență generată de epidemia de coronavirus, România relaxează măsurile treptat. În primă fază, din 15 mai, guvernul a anunțat că țara noastră va fi în stare de alertă și că declarația pe proprie răspundere nu va mai fi obligatorie în localitate. Următorul pas va fi relaxarea condițiilor în domeniul turismului. Peste 100 de hoteluri anunţă, marți, că vor deschide oficial litoralul românesc de la 1 iunie. Astfel, aproape un sfert din capacitatea de cazare a litoralului ar putea fi disponibilă, sau cel puţin s-ar putea da drumul la rezervări în mai puţin de 2 săptămâni. Tot atunci s-ar redeschide şi terasele pe litoral, spre deosebire de restaurante care ar putea fi deschise abia pe data de 15 iunie.

Asociaţia estimează că în prima săptămână din iunie se vor caza pe litoralul românesc în jur de 10.000 de turişti români

Anca Nedea, preşedinteal Autorităţii Naţionale pentru Turism, a declarat, marți, pentru B1 TV că se aşteaptă ca în a doua săptămână din iunie numărul turiştilor de pe litoral să crească.

“Pe baza rezervărilor făcute la pachetele de early booking, până la izbucnirea epidemiei de Covid-19, dar și ce începe să se dezmorțească acum, noi sperăm să avem un grad de ocupare mediu, între 25 și 30%. Și 20% dacă este, e un grad bun, având în vedere că în aceeași perioadă a anului trecut aveam tot în jur de 30% în prima săptămână din luna iunie. Astfel, și 20% dacă înregistră, este un start bun, pozitiv”, a spus Nedea.

Cu privire la regulile impuse de autorități pe timpul stării de alertă, preşedinteal Autorităţii Naţionale pentru Turism a precizat că au fost luate măsuri pentru prevenirea răspândirii Covid-19, atât pentru turiști, cât și pentru angajați.

“Bineînțeles suntem responsabili nu numai cu implementarea măsurilor necesare de distanțare socială șid e prevenție, dar și de pentru angajații noștri am luat în calcul o serie de măsuri. Urmărim în continuare trendul îmbolnăvirilor. Dacă acesta este bun, noi sperăm să avem aceste procente”, a mai spus Nedea.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Românii, așteptați să petreacă rusaliile pe litoralul românesc

Ea se aşteaptă ca în a doua săptămână din iunie numărul turiştilor de pe litoral să crească, pentru că urmează Rusaliile în weekend-ul 7-8 iunie, când, în mod tradiţional, românii vin în minivacanţă la mare.

“Într-o perioadă obișnuită, cum a fost anul trecut, weekendul de Rusalii a fost un start extraordinar pentru litoralul românesc. Dacă anul acesta vremea va fi bună în prima săptămână și în primul weekend din iunie, așteptăm mulți turiști. Pandemia de Covid-19 ne face mai responsabili, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne abținem de la a consuma resurse foarte importante pentru sănătatea noastră: soarele, cu vitamina D3, marea.

După cum presa a relatat pe larg, sunt şi acum hoteluri şi pensiuni deschise la mare care au primit turişti în acest weekend. Problema este nedeschiderea restaurantelor, astfel că turiștii nu prea au unde să mănânce. Anca Nedea, președedinte ANT, mizează pe faptul că majoritatea proprietăților au terase, putându-se astfel respecta distanțarea socială.

„Chiar dacă nu toate sunt acoperite, au umbrele de mari dimensiuni. Situația se poate gestiona, atâta timp cât vremea este bună”, a punctat Nedea.

Astfel, cei care înțeleg că trebuie să se poarte responsabil pot să acceseze încă din luna iunie o vacanță pe litoralul Mării Negre, fie ea și pentru un weekend.

Tags:
Ultima oră