Medic din Timișoara, semnal de alarmă privind noile focare de coronavirus: „Transmiterea comunitară este atât de rapidă încât nu știu dacă mai putem să o ținem sub control”

Medic din Timișoara, semnal de alarmă privind noile focare de coronavirus: Transmiterea comunitară este atât de rapidă încât nu știu dacă mai putem să o ținem sub control
Sursa foto: Facebook

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, Cristian Oancea, avertiează că noile focare de coronavirus sunt tot mai greu de ținut sub control din cauza transmiterii comunitare accelerate. Așa se face că unitatea medicală este plină și face greu față cazurilor noi de coronavirus

“Transmiterea comunitară este atât de rapidă și de extinsă încât nu știu dacă mai putem să o ținem sub control”, a spus Cristian Oancea pentru banatulazi.ro.

Numărul pacienților infectați cu covid-19 a explodat

Managerul de la Spitalul de Boli Infecțioase atrage atenția că la ora actuală sunt internați în spital 70 de pacienți cu COVID, față de 6 pacienți în urmă cu trei săptămâni.

“Cele 70 de cazuri sunt moderate sau severe, sunt cinci sau șase forme asimptomatice care preferă să fie tratați la noi în spital, adică să se negativeze la noi în spital, având încredere în colegii mei de la Infecțioase decât în mediul lor de acasă. […] Avem pacienți care sunt foarte conștienți, sunt foarte responsabili și le mulțumim. Am avut pacienți care erau pozitivi, ne-au arătat hârtia că sunt pozitiv la COVID după care au plecat frumos cu tramvaiul acasă. La Terapie Intensivă avem 7 pacienți și cazurile sunt la graniță între viață și moarte”, spune Cristian Oancea.

Doctorul Cristian Oancea subliniază că este gestionată acum și situația apărută la compania de procesare a cărnii din Timișoara. În acest caz, pacienții sunt asimptomatici și sunt luați în evidență de medicii de familie susținuți de specialiștii infecționiști atât fizic cât și în sistem de telemedicină.

Capacitatea de răspuns a Terapiei Intensive de la Spitalul de Boli Infecțioase a fost triplată prin amplasarea unei unități mobile pentru a veni în sprijinul unităţii medicale în contextul creşterii numărului de cazuri de COVID-19

“Cu această extindere putem să avem 12 paturi în unitatea mobilă plus, în cazuri extreme, încă 6 până la 8 locuri în funcție de câte cazuri grave vor fi. Plus că mai avem 10 ventilatoare mobile în cazul în care avem cazuri severe care se decondiționează pe secție și nu mai avem locuri la Terapie Intensivă suntem pregătiți să facem salon de Terapie Intensivă pe secție, având ventilatoare mobile”, mai spune Cristian Oancea.

Raed Arafat, avertisment privind creșterea bilanțului pandemieid e COVID-19

Șeful Departamentului pentru Sitauţii de Urgenţă,Raed Arafat, a declarat, duminică, în contextul creșterii alarmante a cazurilor decoronavirus, că dacă omenii nu respectă regulile de distanţare şi nu poartă mască în spaţiile închise, „vom ajunge într-o situaţie care va fi foarte greu de controlat”.

„Totul va depinde de noi! Purtăm mască, distanţare, respectăm regulile. Evităm să ajungem într-o situaţie care va fi foarte greu de controlat. Nu facem acest lucru, vom ajunge într-o situaţie care va fi foarte greu de controlat”, a spus Arafat.

Urmăriți B1TV.ro și pe