Prognoza meteo vară 2020. Cum va fi vremea în următoarele trei luni

Prognoza meteo vară 2020. Cum va fi vremea în următoarele trei luni

Vara anului 2020 va fi una de foc. La nivel mondial, primele luni au fost cele mai călduroase din ultimii 141 de ani. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în România, prognoza meteo pentru vara lui 2020 se arată a fi una deosebit de caldă. Meteorologii spun că vara 2020, cum arată și primele estimări la nivel mondial, este posibil să se alăture seriei anilor cei mai călduroși din istoria măsurătorilor meteorologice. Luna iunie va fi una instabilă, cu ploi pe arii extinse, dar și cu temperaturi ce se vor apropia de 30 de grade Celsius încă din prima săptămână de vară. În iulie va fi ‘cuptor’. Vor exista episoaade de caniculă, dar și mai multă secetă. Spre finalul verii, în august, revin și ploile, iar media lunii se va situa în jurul valorii de 28 de grade. Vor fi însă și zile caniculare, cu 33 de grade Celsius, îndeosebi la câmpie.

Prognoza meteo pentru vara lui 2020

Vara 2020 ar putea fi o vară a extremelor. În România, 2019 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteo, dar 2020 ar putea depăși aceste valori. Potrivit meteorologilor, trendul mondial este de încălzire. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a preciat că și în România primele patru luni au fost cele mai călduroase, cu abateri termice pozitive de până la 3,9 grade Celsus. În acest context, vara 2020 se anunță a fi una cu valori peste media normală.

“Verile sunt din ce în ce mai călduroase, frecvența zilelor caniculare este mai mare” a spus Elena Mateescu.

Iunie

Pentru prima lună de vară 2020, iunie, prognoza meteo arată că, până în 4 iunie vorbim de instabilitate atmosferică și averse. Din 5 iunie temperaturile vor crește până spre 28 de grade Celsius, iar în 6 iunie chiar valori mai mari în cea mai mare parte a țării, nu numai în sud-est, chiar în est, vest și centru.

Potrivit meteorologilor, în acest moment, după cum arată informațiile cu privire la primele trei săptămâni din prima lună de vară, sunt așteptate temperaturi apropiate de normal și ușor mai ridicate în sudul și sud-estul României.

La jumătatea lunii iunie, cantitățile de precipitații estimate vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în jumătatea nord-vestică a acesteia.

Spre finalul acestei luni, ploile vor fi din ce în ce mai restrânse, chiar deficitare, mai ales în zonele intracarpatice.

Iulie

A doua lună de vară și a șaptealunăa anului, iulie, este cunoscută popular și sub numele de „Cuptor”. De regulă, luna iulie este extrem de călduroasă, cu temperaturi ce ating la câmpie chiar și 40 de grade Celsius.

În 2020, vremea va alterna perioadele cu instabilitate atmosferica cu cele în care cerul va fi mai mult senin. Potrivit meteorologilor, luna iulie, așa cum arată de altfel toată prognoza meteo pentru vara lui 2020, este una bună de plimbări. Precipitațiile vor fi răslețe și chiar dacă vor fi ploi torențiale, acestea vor fi de scurtă durată. Temperaturile se vor situa vrecvent în jurulvalorii de 31 de grade Celsius, iar minimele nu vor coborî sub 21 de grade. Evident, vor fi și zile de foc, cu aproape 40 de grade Celsius la amiază, dar acest lucru se va întâmpla mai mult în Câmpia Română și în Banat.

August

Așa cum spune directorul ANM, Elena Mateescu, nu trebuie să excludem ca și vara 2020 să fie o vară a extremelor.Astfel, august, ultima lună de vară, se încadrează în acest avertisment emis de meteorologul român.

În timpul lunii august, temperatura medie se va situa în jurul valorii de 28 de grade Celsius. În primele două săptămâni vor fi zile mai calde, care pot depăși leger 32-33 de grade Celsius. Spre finalul perioadei, prognoza meteo arată că temperaturile vor scădea, iar serile vor fi tot mai răcoroase.

Luna august va fi una cu ploi semnificative. Sunt prognozate precipitații pe arii extinse în aproape toate regiunile țării, îndeosebi în a doua jumătate a perioadei.

Urmăriți B1TV.ro și pe