Raed Arafat: Nu poate fi toată lumea prioritară, că atunci nimeni nu mai e prioritar / E fezabil să spunem că în septembrie vom ajunge la 10 milioane de vaccinați / Problema acum e numărul limitat de doze

Raed Arafat: Nu poate fi toată lumea prioritară, că atunci nimeni nu mai e prioritar / E fezabil să spunem că în septembrie vom ajunge la 10 milioane de vaccinați / Problema acum e numărul limitat de doze
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, vineri seară, că e un semn extrem de bun că românii doresc într-un număr atât de mare să se vaccineze anticoronavirus. Din păcate, problema la acest moment ține de numărul limitat de doze. Șeful DSU a punctat că nu doar România se confruntă cu o asemenea problemă. Totuși, lucrurile vor evolua spre bine când vor ajunge și dozele de la Moderna și AstraZeneca. Arafat crede că e posibil ca până în luna septembrie să fie vaccinați peste 10 milioane de români.

Raed Arafat, despre prioritizarea la vaccinare anticoronavirus

Despre nemulțumirile legate de modul în care s-a realizat prioritizarea categoriilor de persoane, secretarul de stat a declarat: „Discuția pe câți putem să prioritizăm… Sunt profesorii, cei din HORECA, supermarketuri, cei de la casierii, cei care stau la ghișee. E o gamă largă de oameni. Colegii mei au modificat strategia, știu că au lucrat pe această temă. Au lucrat și la 10 – 11 noaptea la Ministerul Sănătății pe această temă. Nu poate fi toată lumea prioritară, că atunci toată lumea e prioritară și nimeni nu mai prioritar”.

Raed Arafat susține că problema acum e numărul limitat de doze de vaccin anti-COVID-19

„E vorba de cantități, de capacitate de vaccinare. Aici singura chestie care ne oprește acum să avem mai mulți vaccinați pe zi e numărul de doze primite. Nu doar în România se întâmplă acest lucru. Noi primim un număr de doze prestabilit conform populației. Venind dozele de la Moderna și AstraZeneca – mai ales cel din urmă, că e mai ușor de transportat și depozitat… De aici cred că cu cât creștem numărul dozelor vom avea mai mulți vaccinați.

E fezabil să spunem că în septembrie vom ajunge la 10 milioane de vaccinați, dar numărul va crește cu cât crește numărul de doze”, a mai afirmat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru Digi24.

Tot mai mulți români vor să se vaccineze anti-COVID-19

Raed Arafat a mai remarcat faptul că românii vor să se vaccineze și acum chiar există o presiune, dat fiind numărul limitate de doze. Pe de altă parte, mai există persoane care nu vor cu niciun chip, și în cazul lor nu se mai poate face nimic, și unele care mai doresc să se informeze și e dreptul lor să facă acest lucru.

„Avem presiune din partaa celor care vor și asta e foarte bine. Mulți se programează. La numărul de doze limitat, presiunea și solicitarea sunt destul de mari. Noi trebuie să vaccinăm 60 – 70%, ca să avem imunitatea care să ne permită să facem activități cât de cât aproape de normalitate.

Sunt unii care vor neapărat, unii care nu vor sub nicio formă – acolo e sub orice critică pentru că n-ai ce să faci – și mai sunt cei care vor mai multe informații și e dreptul lor. Mai sunt și unii care-i așteaptă pe cei care s-au vaccinat deja să vadă dacă au reacții”, a mai afirmat secretarul de stat Raed Arafat, pentru Digi24.