Țările în care românii vor putea călători, fără a mai fi nevoiți să stea în izolare sau carantină la întoarcerea acasă. Lista oficială

Țările în care românii vor putea călători, fără a mai fi nevoiți să stea în izolare sau carantină la întoarcerea acasă. Lista oficială
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comitetului Național pentru Situații de Urgență a stabilit sâmbătă, într-o ședință online, care sunt țările în care românii vor putea călători, fără a mai fi nevoiți să stea în izolare sau carantină la întoarcerea acasă. Este vorba despre Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Pentru aceste țări se reiau și cursele aeriene. Modificările intră în vigoare luni, 15 iunie. Lista a fost întocmită în baza datelor primite de la Institutul Național de Sănătate Publică privind evoluția epidemiei de coronavirus în alte state. Lista va fi actualizată săptămânal de INSP, în fiecare zi de luni până la ora 16:00. Și alte țări vor fi incluse pe viitor, în funcție de modul în care ele gestionează criza COVID-19.

CNSU a stabilit lista țărilor în careromânii vor putea călători, fără a mai sta în izolare sau carantină la revenirea acasă

Comitetului Național pentru Situații de Urgență a stabilit, sâmbătă, lista țărilor din care cetățenii care sosesc în România nu vor fi obligați să intre în izolare.

„În baza propunerii Institutului Național de Sănătate Publică, se aprobă, începând cu data de 15.06.2020 ora 00:00, eliminarea măsurilor de carantină/izolare la locuință/locația declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz, pentru persoanele asimptomatice care vin în România din următoarele țări: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Lista cu țările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare, se actualizează săptămânal de către Institutul Național de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni până la ora 16:00, în vederea introducerii în listă a unor noi țări.

Lista actualizată va intra în vigoare la 24 ore de la momentul aprobării acesteia de către CNSU”.

Pentru aceste țări se reiau și cursele aeriene, în condițiile stabilite de Hotărârea de Guvern 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID -19.

Hotărârea Comitetului invocă luarea acestor decizii prin necesitatea de a fi create „condițiile socio – economice necesare relansării economice”, dar cu menținerea unui nivel de alertă, dat fiind că SARS-CoV-2 continuă să fie un pericol la adresa sănătății publice.

Măsurile adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență pot fi citite integral AICI.

Evoluția epidemiei de coronavirus în România: 21.679 infectări, 15.635 persoane vindecate, 1.394 decese

Potrivit celui mai recent bilanț al epidemiei, 21.679 de infectări au înregistrate în țara noastră, 275 numai în ultimele 24 de ore. Este a treia zi la rând când numărul de noi îmbolnăviri sare de 200.

Tot în ultima zi au decedat 14 oameni din cauza COVID-19, numărul total ajungând la 1.394. Sunt 171 de pacienți la Terapie Intensivă.

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a anunțat, vineri dimineață,măsurile de relaxarea restricțiilor decise de Guvern. Printre acestea se numără redeschiderea mall-urilor, cu excepția restaurantelor, cinematografelor și sălilor de jocuri și cafenelelor, redeschiderea piscinelor exterioare, a sălilor de fitness, a grădinițelor, creșelor și afterschool-urilor.

PremierulLudovic Orbana declarat, sâmbătă, că va cereParlamentului prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, nu cu 15, așa cum vreaPSD. Șeful Guvernului și-a manifestat încrederea că majoritatea parlamentară va înțelege că nu poate pune în pericol sănătatea oamenilor doar pentru niște câștiguri electorale ieftine.

Ultima oră
13:02 - Florin Cîțu, despre situația din energie: Orice măsură trebuie să se aplice unitar tuturor participanților în economie și nu trebuie să se ia niciun leu de la investiții. PNL, de acord cu orice reducere a poverii fiscale dacă e unitară (VIDEO)
13:00 - Lucian Bode: Tragedia din Bolintin-Vale a scos la iveală încă o dată putregaiul unui sistem care s-a degradat în ultimii 30 de ani. Voi continua să dispun măsuri care să ducă la o curățenie în propria noastră ogradă
12:31 - Vulcanul subacvatic Tonga a provocat un tsunami (video)
12:31 - Schimbări în serialul Adela. Un nou personaj, surpriza sezonului 3 de la Antena 1. Cine este și ce rol va juca (FOTO)
12:29 - Novak Djokovic ar putea rata și Roland Garros. Ce a declarat ministrul francez al sportului, Roxana Mărăcineanu
12:14 - Jaqueline Cristian, a doua româncă în turul II de la Australian Open 2022. Victorie la pas cu Greetje Minnen, locul 84 mondial
12:07 - Eugen Tomac: Fuziunea cu PNL nu există la ora actuală pe agenda PMP / Niciodată nu am negociat funcții pentru mine în numele partidului / Majoritatea liderilor au decis că se impune un nou congres
12:02 - Fuego, atac dur la adresa românilor: „Cultura unui popor nu e un moft, e o necesitate”
11:56 - Cristian Diaconescu: Gruparea condusă de Eugen Tomac a încercat în mod abuziv preluarea conducerii PMP. Mi-a blocat accesul pe pagina de Facebook a partidului
11:46 - Unde se grăbea polițistul atunci când a lovit-o mortal pe Raisa, pe trecerea de pietoni. Noi detalii din anchetă (VIDEO)