Ministrul Muncii: Am pregătit un scenariu care merge până la un milion de angajați trimiși în șomaj tehnic. Impactul bugetar este de 4 miliarde de lei

Ministrul Muncii: Am pregătit un scenariu care merge până la un milion de angajați trimiși în șomaj tehnic. Impactul bugetar este de 4 miliarde de lei
Foto: gov.ro

Ministrul Violeta Alexandru, a dezvăluit sâmbătă seara într-o intervenție televizată că la Ministerul Muncii este luat în calcul scenariul potrivit căruia un milion de persoane ar urma să fie trimise în şomaj tehnic, pe fondul crizei provocată de pandemia de coronavirus, fapt ce echivalează cu un efort bugetar de 4 miliarde de lei.

„Noi am pregătit un scenariu care merge până la un milion de contracte şi impactul bugetar comunicat de Finanţe este de patru miliarde de lei, dar vom avea în vedere evaluări periodice, în funcţie de numărul de solicitări pe care le primim”, a afirmat ministrul Muncii sâmbătă după amiază, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Ministrul Muncii a precizat că angajatorii vor putea înainta cererile pentru şomaj tehnic începând cu luna aprilie și că nu se pune problema să aștepte recuperarea banilor de la guvern.

„Ne aşteptăm ca de la începutul lunii aprilie angajatorii care deja au înscris persoanele cărora le vor acorda şomaj tehnic prin procedura pusă la punct de guvern să înainteze cererile însoţite de declaraţia pe propria răspundere şi să putem începe efectuarea plăţilor imediat”, a mai spus ministrul Muncii.

Ea a ținut să precizeze că “nu este o procedură de rambursare de bani, adică dânşii înaintează fondurile şi Guvernul le plăteşte ulterior, ci Guvernul va plăti sumele din care dânşii vor face, în termen de trei zile, plăţile către angajaţi” a afirmat Alexandru.

Una dintre măsurile de sprijin a economiei adoptată de Guvernul Orban în contextul pandemiei de coronavirus vizează angajații care intră în șomaj tehnic. Pentru că foarte multe companii au fost afectate direct sau indirect de răspândirea noului coronavirus, riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să li se suspende contractele a crescut semnificativ. În aceste condiții Guvernul și-a asumat, săptămâna trecută, printr-o ordonanță de urgență subvenționarea șomajului tehnic prin bugetul de șomaj de la ANOFM.

Modul în care statul va plăti șomajul tehnic pentru salariații trimiși acasă din cauza crizei coronavirus este reglamentat de Textul Ordonanței 30/2020, la articolul 11. Astfel, pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la “75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti