Avertismentul oamenilor de afaceri germani din România privind creșterea pensiilor cu 40%: „Reprezintă un risc major pentru economie”

Avertismentul oamenilor de afaceri germani din România privind creșterea pensiilor cu 40%: Reprezintă un risc major pentru economie
FOTO: Pixabay.com

Reprezentanții oamenilor de afaceri germani din România atrag atenția asupra efectelor negative pe care le exercită asupra economiei decizia Parlamentului de a mări pensiile cu 40%.

Oamenii de afaceri germani din România averizează că majorarea pensiilor ar putea duce la o nouă criză economică

La rândul lor, oamenii de afaceriavertizează că această creștere reprezintă un risc major pentru economia României şi pune în pericol relansarea economică, în contextul pandemiei de coronavirus.

„Decizia Parlamentului de a mări pensiile cu 40% reprezintă un risc major pentru economia României şi pune în pericol relansarea economică. O nouă creştere în zona bugetară ar trebui să fie exclusă, în condiţiile în care economia suferă deja din cauza pandemiei”, se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România).

Oamenii de afaceri atrag atenția asupra creșterii cheltuielilor bugetare permanente şi la deficitul bugetar excesiv care riscă să arunce România într-o nouă criză economică:

„Se pun de asemenea în pericol proiectele de investiţii şi aşa amânate de ani buni. Un buget sustenabil ar da încrederea investitorilor în România ca amplasament investiţional şi ar spori competitivitatea ţării. Desigur, ne dorim cu toţii, mediul de afaceri, autorităţile şi mai ales angajaţii şi pensionarii, creşterea salariilor şi a pensiilor în România şi un nivel de trăi mai ridicat. Dar acest lucru nu se poate face fără studii serioase de impact şi fără a ţine de cont de actualul context economic”, subliniază documentul.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane şi totodată cea mai mare Cameră de comerţ bilaterală din România. Înfiinţată în 2002, AHK numără circa 600 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe.

Deficitul bugetar ar urma să crească la 11% din PIB

Majorarea punctului de pensie cu 40%,decisămarți în Parlament, ar putea duce la creşterea deficitului bugetar peste 11% în 2021, fapt ce reprezintă un risc sistemic pentru economia românească, în condițiile în care ar agrava stărea bugetului public, atrage atenția un raport întocmit de economiștiiBNR.

Mai mult, potrivit economiștilorBNR, România nu va mai respecta criteriile necesare pentru a adera la Zona Euro, în contextul unuideficit bugetarcare va exploda.BNRatrage atenţia că majorarea punctului de pensie cu 40% ar duce la creşterea deficitului bugetar peste 11% în 2021, ceea ce ar avea ca efect agravarea stării bugetului public, a finanţelor publice şi destabilizarea economiei.

”Există un risc sistemic major dacă sunt destabilizate finanţele publice prin creşterea mare a cheltuielilor permanente, cu undeficit bugetarce poate ajunge la peste 11% din PIB in 2021 dacă are loc o creştere a punctului de pensie cu 40% în acest an”, spuneBNR.