Efectele Panama Papers: Băncile, obligate să raporteze mai multe tranzacții. Membrii partidelor politice vor primi o atenție sporită

Efectele Panama Papers: Băncile, obligate să raporteze mai multe tranzacții. Membrii partidelor politice vor primi o atenție sporită
Foto: emilianpavel.ro

O nouă lege privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului urmează a fi adoptată de Guvern și propune schimbarea legislației în vigoare, cu scopul extinderii categoriilor de persoane, cât și a operațiilor financiare avute în vedere, potrivit Profit.

Suma minimă pentru care instituțiile de credit vor fi obligate să raporteze autorităților o tranzacție va fi redusă la 10.000 de euro, sumă echivalentă în lei, față de 15.000 de euro cum era înainte, iar membrii conducerii unui partid politic vor fi incluși în categoria persoanelor cărora le va fi acodată o atenție sportită de către instituțiile implicate în prevenirea spălării banilor.

Totodată, în registre speciale aflate la dispoziția autorităților vor include și numele persoanelor ce controlează firme, asociații sau fundații.

Prin modificările ce vor fi adoptate de Executiv se află și diminuarea pragului de raportare a tranzacțiilor și a transferurilor externe, limita minimă fiind redusă de la 15.000 de euro la echivalentul în lei a 10.000 de euro. Pe lângă asta vor fi adoptate și lămurirea unor aspecte legate de tranzacțiile efectuate prin intermediul unei instituții de credit, în scopul evitării dublei raportări, obligația de raportate revenind instituției de credit.

Regimul aplicabil clienților ce fac parte din categoria persoanelor expuse politic va fi modificat în sensul solicitării de a aplica măsuri suplimentare de cunoaștere a clientelei și de a acorda o atenție sporită relațiilor de afaceri cu astfel de persoane ce ocupă funcțiile publice importante la nivel național, spre deosebire de vechea reglementare ce prevedea aplicarea acestui tip de măsuri doar pentru persoanele expuse politic nerezidente.

Totodată sfera persoanelor juridice liberale vor fi obligate să furnizeze informații legate de spălarea banilor și finanțarea terorismului, prin introducerea în categoria entităților raportoare și a executorilor judecătorești, pe lângă notari și avocați.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că decizia de înființare a acestora la nivel european a fost luată ca răspuns la atacurile "Panama Papers" și la atacurile teroriste survenite în capitalele statelor membre.