UPDATE: Proiectul de OUG pentru compensarea facturilor la energie a fost adoptat / Plafonare doar pe 85% din consum la IMM-uri, firme din industria alimentară și instituții publice (DOCUMENT)

UPDATE: Proiectul de OUG pentru compensarea facturilor la energie a fost adoptat / Plafonare doar pe 85% din consum la IMM-uri, firme din industria alimentară și instituții publice (DOCUMENT)
Foto: Pixabay

UPDATE, 1 septembrie, ora 19.35: Guvernul a aprobat Ordonanța de modificare și completare a OUG 27/2022, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a precizat că schema de plafonare a prețurilor a fost extinsă până la 31 august 2023.

„Schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023. Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi, între 0 – 100 KWh consum, preţul este de 68 de bani/kW – practic, acest tarif pentru populaţia care consumă foarte puţin kilowaţi. Între 0 – 300 kilowaţi, aici este o uşoară schimbare. În interiorul aceluiaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie. Preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon; diferenţa între 255 şi 300 – la preţul din contract”, a declarat oficialul, la capătul ședinței de Guvern de joi.

Știrea inițială, 1 septembrie, ora 17.35: Guvernul a publicat proiectul de ordonanță de urgență pentru compensarea prețurilor la energie, joi, înainte de ședința în care ar putea fi adoptat proiectul de act normativ.

Proiectul poate fi consultat integral AICI

Ce prevede proiectul de OUG pentru compensarea facturilor la energie

Principalele prevederi stipulează că, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 august 2023, prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv;

b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează conform prevederilor art.5 alin (1).

Totodată, proiectul de act normativ prevede că plafonarea se aplică doar pentru 85% din consumul lunar la IMM-uri, instituții publice și firme din domeniul alimentar.

Nu în ultimul rând, ordonanța introduce o taxă de „solidaritate” ce trebuie plătită de către toate firmele de pe lanțul de producție al energiei electrice, inclusiv de către traderi.

O altă prevedere stabilește la 1.300 de lei/MWh valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice, cel la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică.

Urmăriți B1TV.ro și pe