Românii plătesc dublu sau chiar mai mult pentru creditele ipotecare în lei 

Românii plătesc dublu sau chiar mai mult pentru creditele ipotecare în lei 

Ratele la creditele ipotecare în lei contractate de români înainte luna mai 2019 sunt de circa două ori mai mari faţă de anul trecut, conform calculelor ZF.

Ratele creditelor ipotecare în lei legate de ROBOR au înregistrat creşteri de la lună la lună

Pentru a vedea evo­luţia acestor rate, analiștii publicației citate au calculat, cu ajutorul platformei Conso.ro şi al datelor BNR privind evoluţia ROBOR, rata ipotetică pentru trei categorii de credite ipotecare: respectiv o valoare a creditului ipotecar de 200.000 lei, de 250.000 lei şi de 300.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani.

S-au utilizat nivelul mediu al ROBOR la 3 luni din fiecare lună în ultimul an şi o marjă aproximativă de 3% pe care băncile o adaugă la ROBOR când calculează dobânzile în cazul creditelor ipotecare, nivelul marjei fiind în general între 2,5% şi peste 3% în cazul celor mai mari bănci din România.

Dobânzile sunt actualizate trimestrial sau semestrial în funcţie de bancă

Pentru un exemplu de calcul, la un credit ipotecar în lei în valoare de 200.000 lei contractat pe o perioadă de 30 de ani rata era de 1.013 lei pe lună în iulie 2021, când ROBOR la 3 luni era la cel mai mic nivel, res­pectiv 1,5%. În p­erioada iulie – decembrie 2021 creşte­rea a fost de aproa­pe 161 lei, iar pe măsură ce ROBOR a urcat mai accentuat şi rata a devenit din ce în ce mai mare.

Evoluţia ROBOR arată cum fiecare creştere in­fluenţează creşterea ratelor plătite lunar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:34 - Rareș Bogdan, despre aderarea la Schengen: Mi s-a spus că în cazul Finlandei lucrurile sunt complet schimbate / Nu cred că premierul Olandei mai are vreun motiv să se opună. Ar fi o jignire pentru poporul român (VIDEO)
21:14 - Revolta lui Aurel Pădureanu după moartea actorului Alexandru Arșinel: „Omul acesta trebuia să fie îngropat cu onoruri militare. Să le fie rușine!”
20:58 - Tragedie ca într-un thriller polițist la Cernăuți: un pedofil a ucis o polițistă de doar 22 ani care l-a surprins arătându-și organele genitale în apropierea unei școli. La două zile, criminalul a fost prins și, ulterior, declarat mort de colegii tinerei
20:58 - 4 avioane de vânătoare rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și în cel al Suediei
20:35 - Cristian Tudor Popescu, despre „bășina nucleară, violatorul impotent și porumbeii păcii”. Comentariul incisiv al gazetarului
20:32 - Cântăreața Jo și-a făcut prima operație estetică la 28 de ani: „Sunt mega încântată de rezultat / Nu mi se pare greșit să facem schimbări” (FOTO)
20:09 - Cătălin Drulă critică dur PSD și PNL: Acuzații reciproce despre care are infractorii mai mari. Acesta este falimentul moral deplin al proiectului deplin al proiectului Iohannis – România Anormală
20:00 - Un notoriu mercenar rus, veteran din Transnistria, a fost lichidat de ucraineni în contraofensiva din Herson
19:55 - Află la ce folosește buzunarul mic al blugilor și capsele acestora
19:53 - Eduard Hellvig (SRI): Marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică