1 iunie 2020 și Rusaliile, zile libere de la stat. Câte libere legale au mai rămas anul acesta

1 iunie 2020 și Rusaliile, zile libere de la stat. Câte libere legale au mai rămas anul acesta

Urmează două weekend-uri prelungite consecutiv, în iunie, pentru angajații din România. Ziua Copilului a fost introdusă în lista zilelor nelucrătoare de sărbătoare legală, în 2017, listă stabilită prin Codul muncii. Astfel, luni, 1 iunie 2020 este o zi liberă legală dată de stat. Totodată, sărbătoarea Sfântă a Rusaliilor este prăznuită anual la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paști. În 2020 vom sărbători Rusaliile pe 7 iunie. Astfel, românii vor avea liber pe 7 iunie, duminică, și pe 8 iunie, luni.

Ziua Copilului, 1 iunie, și sărbătoarea Sfântă a Rusaliilor, zile libere legale în 2020

Salariații din România, fie că sunt lucrători în sistemul de stat, fie că sunt angajați în mediul privat, se vor bucura, în perioada zilei de 1 iunie 2020, zi în care sărbătorim copiii, de un weekend prelungit cu o zi. De această zi liberă legală vor beneficia toți angajații din țara noastră, indiferent de faptul că sunt părinți sau nu.

Ziua Copilului a fost introdusă în lista zilelor nelucrătoare de sărbătoare legală în anul 2017.

Așadar, în condițiile în care ziua de 1 iunie pică într-o zi de luni, salariații se vor bucura de unweekend prelungit, respectivvor avea liber timp de trei zile.

Weekend-ul viitor, angajații români vor beneficia de încă un weekend prelungit. Rusaliile se serbează la exact 50 de zile după Duminica Paștelui și semnifică ziua în care Duhul Sfânt i-a înălțat pe Apostoli și le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului. Prima și a doua zi a acestei mari sărbători pentru creștinii ortodocși sunt zile libere legale.

Astfel, românii vor avea liber pe 7 iunie, duminică, dar și pe 8 iunie, luni, weekend-ul prelungindu-se la trei zile.

Pentru catolici, în 2020, Rusaliile sunt sărbătorite cu o săptămână înaintea celor ortodoxe, mai exact, pe 31 mai și 1 iunie.

Câte zile libere legale au mai rămas anul acesta

Dacă te gândești deja la vacanță, la concediu și la relaxare, mai ales că restricțiile impuse pe timpul pandemiei de Covid-19 au fost în mare parte ridicate, este timpul să consulți calendarul zilelor libere și să afli câte zile ți-au mai rămas pentru distracție.

Anul acesta românii beneficiază de 15 zile libere legale. Dintre acestea, șapte au trecut deja, dar mai rămân opt zile libere legale de sărbătoare.

Este vorba despre:

1 iunie – Ziua Copilului
7 iunie (duminică), 8 iunie (luni) — Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

Relaxarea din 1 iunie: Fără declarații pentru ieșirea din localitate. Se redeschid terasele, plajele și pot reîncepe spectacolele ș

După două luni de carantină cauzată de epidemia de Covid-19, România aintrat în stare de alertă, din 15 mai. Pentru că noile cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus sunt în scădere, președintele Klaus Iohannis a anunțat o nouă etapă de relaxare a restricțiilor.

Astfel, începând cu 1 iunie, nu vom mai avea nevoie de declarația pe proprie răspundere pentru ieșirea din localitate, vor fi redeschise terasele și plajele, iar competițiile sportive și spectacolele în aer liber vor putea fi reluate. Totodată, reîncepe transportul internațional rutier și feroviar.

Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”