Adrian Marinescu: Avem un număr de decese mai mare decât media europeană. Mă aștept să scadă numărul de cazuri în următoarele două săptămâni. Situația la „Balș”, categoric mai bună decât în valul 4 (VIDEO)

Adrian Marinescu: Avem un număr de decese mai mare decât media europeană. Mă aștept să scadă numărul de cazuri în următoarele două săptămâni. Situația la „Balș”, categoric mai bună decât în valul 4 (VIDEO)
Foto: Pixabay

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a estimat că în următoarele două săptămâni numărul de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 va scădea, însă a atras atenția că deocamdată bilanțul deceselor COVID-19 din România este mai mare decât media europeană.

„Nu înseamnă că, dacă lucrurile arată mai echilibrat acum, nu ne gândim că următoarele două săptămâni încă vor presupune să fim prudenți”, a punctat medicul, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Adrian Marinescu, pe B1 TV, despre evoluția pandemiei de COVID-19 la nivel național

Întrebat cum vede bilanțul în contextul în care ministrul Sănătății atrăgea anterior atenția că un asemenea număr de cazuri nu este neapărat îngrijorător, medicul a explicat: „Trebuie să înțelegem un pic contextul și cred că discutăm încă de câteva luni bune despre faptul că anul 2022, și vorbim de valul al cincilea, înseamnă perioada de conviețuire. Ce înseamnă acest lucru – înseamnă că am în continuare un număr de infecții, care din păcate e destul de mare, dar procentul celor care au nevoie de spitalizare, cei care sunt cu forme severe, este categoric incomparabil mai mic față de valul al patrulea și atunci pot să am 25.000 de cazuri noi, în contextul în care totuși testarea în România e clar la un nivel mult mai înalt față de ce era înainte, dar cu puține persoane care au nevoie de internare”.

„Totuși, eu cred că trebuie să discutăm de calea de mijloc. E o conviețuire, într-adevăr, dar vedeți că în aceste zile totuși avem un număr de decese care e mai mare față de media europeană, adică atenție tot ne trebuie. Nu înseamnă că, dacă lucrurile arată mai echilibrat acum, nu ne gândim că următoarele două săptămâni încă vor presupune să fim prudenți. Trebuie luați toți factorii în calcul”, a adăugat Adrian Marinescu.

Referitor la situația de la Institutul „Matei Balș”, el a spus: „Este ceea ce vă spuneam și mai devreme. Prezentări, dacă ne uităm la oamenii care se prezintă la spital, sunt categoric în număr mare, avem și 400 de prezentări. Din fericire, cei care au nevoie să fie internați sunt într-un procent destul de mic. Gândiți-vă că din 400 de oameni care vin și nu sunt persoane asimptomatice, maxim 10%, în general un procent mai mic, sunt cei care se internează. Dintre aceștia se selectează și mai puțini cei care au forme severe sau ajung la Terapie. Deci e o perioadă destul de complicată în sensul că trebuie gestionate aceste cazuri care sunt în număr mare, chiar dacă situația e categoric mai bună”.

„Mă aștept însă ca în următoarele două săptămâni să avem o scădere a numărului de cazuri, o scădere a numărului total de cazuri în România. Apropo, fac o paranteză și spun că Bucureștiul, de această dată, a fost locul unde evident am avut un procent mare din numărul de cazuri, cam un sfert, ceea ce spune destul de mult apropo de presiune”, a mai afirmat Adrian Marinescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe