Adriana Pistol: „Subvarianta Centaurus pare să fie doar mai transmisibilă, nu şi mai periculoasă”

Adriana Pistol: Subvarianta Centaurus pare să fie doar mai transmisibilă, nu şi mai periculoasă

Subvarianta Centaurus a tulpinii Omicron este mai transmisibilă, însă nu este mai periculoasă, transmite secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Adriana Pistol.

Cât de transmisibilă este noua variantă Centaurus

“După cum vedeţi, şi în statele din vestul Europei, unde numărul de cazuri este deja foarte mare, şi nu numai, şi în Statele Unite, ea pare să fie doar mai transmisibilă, nu şi mai periculoasă, dacă prin periculoasă vă referiţi la nivelul de severitate şi posibilitatea de a evolua către deces.

În rest, nu aveţi de făcut decât acelaşi lucru ca şi până acum, indiferent cum se numeşte tulpina virusului Sars-Cov-2, că-i spune Alfa, că îi spune Beta, că-i spune Delta, că îi spune Omicron, că îi spune Centaurus, transmisibilitatea se face prin acelaşi mod şi, prin urmare, căile prin care putem să ne protejăm sunt aceleaşi: adică, mască, spălatul pe mâini, evitarea aglomeraţiilor, aerisirea”, a explicat Adriana Pistol.

Aceasta a mai spus că în momentul în care vom ajunge la numărul maxim de paturi ocupate,  în funcție de planul de rezilienţă, se va discuta și despre restricții. “Avem diverse procente, ajungem până la 30 la sută din paturile totale. În acel moment ajungem la o rată de ocupare de peste 70 – 75 la sută, atunci într-adevăr ne putem face probleme vizavi de colmatarea spitalelor şi vom vedea dacă vom regândi cumva acordarea asistenţei medicale. Din punct de vedere al restricţiilor, Ministerul Sănătăţii nu are această posibilitate legală să impună restricţii”.

La nivel național au fost depistate 3.288 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 1.123 față de ziua precedentă, arată datele transmise de Ministerul Sănătății.

Aproape 3.300 de cazuri noi de COVID-19

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.288 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 1.123 mai multe față de ziua anterioară. 627 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în București (667), respectiv în județele Brașov (228) și Cluj (166).

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 95 persoane au fost
reconfirmate pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 95 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 2.132, cu 237 mai multe față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 115 persoane, cu 7 mai multe față de ziua anterioară. Dintre cei 115 pacienți internați la ATI, 95 sunt nevaccinați.

Urmăriți B1TV.ro și pe