Aerul face victime în Europa: România, țara cu cele mai multe decese provocate de poluare

Aerul face victime în Europa: România, țara cu cele mai multe decese provocate de poluare
foto: Pixabay

În Uniunea Europeană, peste 400.000 de persoane mor anual ca urmare a poluării aerului, în Europa poluarea aerului fiind, ca și până acum, cea mai mare amenințare la adresa sănătății din partea mediului.

Europa: Sute de mii de persoane mor anual ca urmare a poluării aerului

Într-un raport prezentat la Copenhaga de Agenția Europeană de Mediu sunt analizate date privind influența mediului înconjurător asupra sănătății și bunăstării europenilor.

Potrivit acestuia, în Europa poluarea aerului ar fi, ca și până acum, cea mai mare amenințare la adresa sănătății din partea mediului. Însă, agenția insistă că situația s-a îmbunătățit considerabil în ultimii 30 de ani. În 1990, numărul deceselor provocate de poluarea aerului era de un milion, scrie dw.com.

Există însă și alte surse de poluare a mediului înconjurător care costă vieți omenești: poluarea fonică ar fi pe locul al doilea, ei fiindu-i atribuite 12.000 de morți premature. Totodată, efectele schimbărilor climatice ar avea un impact tot mai mare. Oamenii din mediul urban ar fi afectați în cea mai mare măsură de urmările modificărilor climatice, potrivit lui Catherine Ganzleben de la Agenția Europeană de Mediu.

Agenția Europeană de Mediu a mai identificat și alți factori de pericol, respectiv compușii chimici, rezistența anumitor microbi la tratament, cauzată de utilizarea excesivă a antibioticelor, contaminarea apei potabile.

În acest context, iese în evidență deosebirea clară dintre țările din estul și cele din vestul Europei. În multe țări est-europene, rata morților premature provocate de factori de mediu ar fi mult peste cea din vestul Europei.

România, țara cu cele mai multe decese provocate de poluare

Astfel că, cea mai gravă situație din UE s-ar înregistra în România, unde fiecare al cincilea deces ar putea fi pus pe seama factorilor de mediu. La polul opus se află Danemarca și Suedia, unde doar un deces din 10 ar fi atribuit poluării mediului.

Cercetările se bazează pe date din anul 2012 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind cauzele deceselor și îmbolnăvirilor. Potrivit OMS, cam 13% din decesele anuale din UE, adică 630.000 de morți premature, ar fi provocate de factori de mediu, adică ar putea fi evitate. Cauzele de deces cele mai frecvente sunt cancerul, bolile de inimă și atacurile cerebrale.

În plus, sărăcia este un factor de risc, potrivit directorului executiv al Agenției Europene de Mediu, Hans Bruyninckx .

Care este cel mai poluat oraș din Europa

Reamintim că orașul cu cel mai poluat aer, potrivit statisticilor, este în Macedonia. Pe următoarele locuri se clasează orașele din Serbia, Portugalia, Italia și România. Oraşele româneşti incluse în topul privind gradul de poluare a aerului sunt: Iaşi, Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Măgurele, Botoşani, Baia Mare, precum şi comuna Brăniştea din județul Galați.

La începutul anului a fost lansat topul global, pentru anul precedent, al celor mai poluate oraşe din lume în care au fost incluse şi 7 oraşe şi o comună din România, faţă de peste 20 de oraşe, cât au fost în anul trecut.

În topurile anuale ale orașelor cu cel mai poluat aer din lume, un satelit al capitalei indiene New Delhi, a fost considerat în 2019 cel mai poluat oraș din lume.

Vârsta de pensionare, redusă persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare

Camera Deputaților a adoptat o serie de modificări la Legea pensiilor, astfel încât persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare remanentă şi pe o rază de opt kilometri în jurul acestora, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, pe 18 februarie 2019, dar adoptată de Camera Deputaţilor marţi, 25 august, aceasta fiind camera decizională. Actul normativ a avut 256 de voturi „pentru”, un vot „contra” şi 23 de abţineri.

Tags: