Alertă la malul mării. Medicii dermatologi avertizează cu privire la razele UV

Alertă la malul mării. Medicii dermatologi avertizează cu privire la razele UV
Image by Joe from Pixabay

În ultimii ani, indicele radiațiilor ultraviolete a atins un record, iar medicii dermatologi avertizează că în această situație nici măcar cremele cu protecție solară nu pot face față.

Ce ne recomandă specialiștii

Specialiștii ne recomandă să evităm să ne expunem la soare între orele 10 și 16, însă turiștii de pe litoral nu iau în seamă aceste sfaturi, temându-se să nu își piardă locurile preferate de pe plajă, potrivit adevărul.ro.

Pe litoral este în vigoare o alertă de radiații ultraviolete, cu indicele UV atingând nivelul 8 din 15, unul dintre cele mai ridicate din ultimii ani. În astfel de condiții, chiar și cele mai puternice creme de protecție solară pot deveni ineficiente.

Deși expunerea la soare este periculoasă din cauza valorilor ridicate ale indicelui UV, mulți turiști rămân pe plajă de dimineață până după prânz pentru a-și păstra locurile. Briza mării creează o falsă impresie de răcoare, amplificând astfel riscul. Specialiștii avertizează că valorile indicelui UV peste 6 sunt extrem de periculoase, conform Antena 3.

„În cazul expunerii la soare, în această perioadă pot apărea probleme medicale, leziuni care duc la cancer de piele, arsuri solare, înroșiri, alergii după expunerea la soare. În cazul copiilor pot apărea insolații cu varsături, dureri de cap, deshidratare și se poate ajunge și la edem celebral și deces în cazurile grave”, avertizează Diana Tatarici, purtător de cuvânt SAJ Constanța.

Turiștii ignoră avertismentele specialiștilor

În ciuda avertismentelor, turiștii continuă să ignore riscurile radiațiilor ultraviolete, considerând că cremele solare și hidratarea sunt suficiente pentru protecție.

Dermatologii atrag atenția că nicio cremă nu poate bloca complet razele UV, iar expunerea prelungită poate provoca arsuri și poate crește semnificativ riscurile pentru sănătate. Pe litoral, turiștii au acces la consulturi dermatologice gratuite, unde anul trecut au fost diagnosticate peste 30 de cazuri de cancer de piele.

Medicii români sunt tot mai preocupați de creșterea numărului de cazuri de melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele, cu peste un sfert dintre pacienți descoperind boala în stadii avansate.

„Melanomul cutanat constituie o problemă importantă de sănătate publică, întrucât peste 25% din pacienţii cu acest diagnostic sunt deja în stadii avansate de boală”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`