Alexandru Rafila, despre explozia cazurilor de COVID-19 din România: „Dublarea vine în maxim o lună, poate şi mai puţin”

Alexandru Rafila, despre explozia cazurilor de COVID-19 din România: „Dublarea vine în maxim o lună, poate şi mai puţin”
Foto: 360medical.ro

Joi, România a depășit pragul de 6.000 de infectări zilnice cu noulcoronavirus. Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost confirmate 6.481 de noi îmbolnăviri. În acest context, Dr. Alexandru Rafila a menționat că există pericolul dublării numărului de noi cazuri, dacă nu vor fi luate rapid măsuri.

Explozie a cazurilor de COVID-19 în România

868 de pacienți diagnosticați cuCOVID-19sunt internați, în acest moment, în secțiile de terapie intensivă, de asemenea un număr-record. Totodată, autoritățile anunță că de miercuri până joi au decedat 83 de persoane infectate cucoronavirus. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 625 de persoane au fost reconfirmate pozitiv, în ultimele 24 de ore.

Odată cu aceste noi cifre, România ajunge la un total de 229.040 de cazuri de persoane infectate cucoronavirusde la începutul pandemiei și până în prezent, dintre care 163.852 de pacienți au fost declarați vindecați. Bilanțul deceselor, la nivel național, a ajuns la 6.764.

Alexandru Rafila, despre recordul negativ înregistrat joi în România

„În mod clar, în momentul de faţă, trebuie rapid acţionat la la nivelul sistemului de sănătate publică pentru că este singurul loc unde putem să identificăm mai rapid cazurile, să testăm contacții şi să luăm măsurile de izolare. Cu cât facem lucrul ăsta mai rapid şi nu aşteptăm 4-5 zile să obţinem rezultatul unei persoane suspecte, cu atât putem să sperăm să aducem lucrurile sub control.

Dacă numărul de cazuri va creşte foarte mult, atunci vom pierde şi această oportunitate pentru că sistemul de sănătate publică şi aşa este de multe ori depăşit de numărul actual de cazuri. Gândiţi-vă că, dacă se dublează numărul de cazuri, capacitatea şi calitatea intervenţiei scade foarte mult.

Dublarea vine în maxim o lună, poate şi mai puţin, pentru că, dacă avem un indice în rata aceea de multiplicare undeva în jur 1,2, înseamnă că o să avem tot mai multe cazuri pentru că, de la o săptămână la alta, se adaugă şi cazurile nou detectate, cele din creştere. Se amplifică şi mai mult această răspândire a bolii”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.

Alexandru Rafila: Introducerea carantinei ”este singura soluție” pentru scăderea numărului de îmbolnăviri

Recent, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a spus că măsura carantinării va fi necesară pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

„Din păcate, când lucrurile ajung la o anumită intensitate și la un anumit nivel al transmiterii și este pusă în pericol capacitatea de primire a persoanelor în sistemul spitalicesc, într-adevăr carantinarea, este singura soluție”, a declarat medicul, făcând referire la Franța, care a reinstaurat carantina, pe fondul creșterii numărului de cazuri de coronavirus din ultima vreme.

„Este explicabilă decizia autorităților franceze. Folosirea măștii în Franța era o glumă, nu se folosea masca în niciun fel. Explozia de cazuri este rezultatul unei relaxări totale”, a mai punctat Rafila.

Și noul prefect al Capitalei, Traian Berbeceanu, a declarat că se ia în calcul această măsură, “cel puțin în anumite zone” din București.