Alți 108 cetățeni români, care au fost blocați pe aeroportul din Istanbul în timpul tentativei de lovitură de stat, au revenit în țară

Alți 108 cetățeni români, care au fost blocați pe aeroportul din Istanbul în timpul tentativei de lovitură de stat, au revenit în țară
Foto: algemeiner.com

Al doilea grup de cetăţeni români, de 108 persoane, blocate pe aeroportul Ataturk din Istanbul, în timpul tentativei de lovitură de stat, a ajuns în țară duminică dimineță, a anunțat ministerul român al Afacerilor Externe.

Românii au fost aduși cu un avion umanitar operat de TAROM, aeronava aterizând pe aeroportul Henri Coandă la ora 4.10.

”În continuarea informațiilor privind sprijinul acordat cetățenilor români din Turcia, Ministerul Afacerilor Externe precizează că zborul umanitar operat de TAROM RO2264, cu care a revenit în țară al doilea grup de cetățeni români, de 108 persoane, blocate pe aeroportul Ataturk din Istanbul, a aterizat la ora 4.10. Așa cum s-a precizat anterior, acest zbor umanitar, ale cărui costuri au fost suportate din fondul MAE pentru situații de urgență și criză, a repatriat cetățenii români care nu au putut călători cu alte companii.

În acest context, MAE precizează că, de la debutul situaţiei din Turcia, a fost activată în regim de urgenţă Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe, care a gestionat procedurile specifice de repatriere, în conlucrare cu instituţiile româneşti cu atribuţii în domeniu. Au fost înregistrate aproximativ 2.300 de apeluri telefonice. Toate misiunile diplomatice şi oficiile consulare din zonă, coordonate de Celula de Criză, au fost implicate în acordarea asistenţei şi protecţiei consulare necesare (Ankara, Istanbul, Izmir, Sofia, Atena, consulatul onorific al României la Antalya). De asemenea, structurile Celulei de Criză a MAE acţionează în regim de permanenţă'', se mai arată în comunicatul citat.

Celula de Criză continuă să monitorizeze evoluţiile. Pentru acordarea corespunzătoare a asistenţei consulare şi preluarea operativă a solicitărilor cetăţenilor români, MAE a pus la dispoziţia cetăţenilor interesaţi în mod suplimentar şi linia telefonică TelVerde 0800 800 407 (accesibilă numai din România, în regim de gratuitate), precum şi adresa de e-mail: [email protected] Cetăţenii români aflaţi în Turcia au în continuare la dispoziţie numerele de telefon: +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.