EXCLUSIV // Alți bani, altă distracție: Investiție de 9 milioane de euro distrusă total la Iași. Președintele Consiliului Județean vrea să mute biblioteca la marginea orașului (FOTO, VIDEO)

EXCLUSIV // Alți bani, altă distracție: Investiție de 9 milioane de euro distrusă total la Iași. Președintele Consiliului Județean vrea să mute biblioteca la marginea orașului (FOTO, VIDEO)

EXCLUSIV ONLINE // Consiliul Județean Iași mai face o încercare de a da o utilitate celei mai dezastruoase investiții din Iași.

Centrul expozițional Moldova a fost inaugurat în 2010 după lucrări care au durat 4 ani de zile. Invetiția a fost de 5 milioane de euro din fondurile pre-aderare PHARE, 2,1 milioane de euro din bugetele Consiliilor Județean și Local și 1,66 de milioane de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Timp de 9 ani nu a găzduit decât 11 evenimente, iar faptul că nu a fost folosit a dus la degradarea lui constantă. Din imaginile luate săptămâna aceasta din interiorul clădirii ne putem da seama de pagubele produse. Pereții sunt plini de mucegai, la subsol apa este de jumătate de metru, scările metalice sunt ruginite, iar mobilierul este într-o stare deplorabilă.

Consiliul Județean vrea să refacă centrul pentru a muta acolo Biblioteca „Gheorghe Asachi”desi acesta este într-o fostă zonă industrială, la marginea orașului.

În cadrul complexului expozițional va fi și Biblioteca Județeană deoarece nu are spațiu. Noi am aplicat pe fonduri europene, deocamdată nu avem evaluarea și ca să nu mai stea în chirie pe o surafață foarte mare, deoarece sunt foarte multe locuri și spații. Va fi și Biblioteca „Gheorghe Asachi”și alte activități care se pretează, pentru că va fi și Centru Expozițional de Carte și Centru Expozițional de Cultură. Biblioteca județeană stă în spații închiriate, în 5 spații și atunci adunăm tot patrimoniu carte, adunăm într-un singur loc„, a declarat pentru B1.ro Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.


Argumentul pentru care nu s-a făcut nimic până acum este că acest spațiu era deținut în parteneriat cu Primăria Iași și a fost preluat de Consiliul Județean abia acum.

Această stare este de 14 ani, noi am încercat să urnim ceva, să facem ceva acolo, acum este licitație pentru refacerea clădirii preluată acum 2 luni de zile de la primăria Iași. Am preluat clădirea, schimbăm ceea ce s-a deteriorat timp de 15 ani. ” a adăugat președintele CJ Iași.

Directorul Bibliotecii Județene a avertizat consilierii județeni că nu orice spațiu este potrivit pentru o bibliotecă. Consilierii opoziției au depus un alt proiect care să deservească mediul de afaceri, adică utilitatea pentru care centrul a fost construit inițial.


„În primul rând ar trebui ținut cont de faptul că pentru o bibliotecă sunt niște condiții speciale de contrucție, niște norme care trebuiesc respectate. Pentru o clădire civilă normele spun că trebuie să suporte 300 de kilograme pe metru pătrat, pentru o bibilotecă această normă este dublă, adică trebuie să suporte 600 de kilograme pe metru pătrat. Dicutăm și de oportunitate, dacă am stabilit că trebuie să vedem și dacă este oportun? Pentru că totuși clădirea aceea a fost construită cu un scopde a se organiza acolo, evenimente de o anumită amploare, congrese, conferințe, expoziții, târguri. În momentul în care a fost construit, a fost al doilea ca spațiu expozițional, după Romexpo”, a declarat pentru B1.ro consilierul județean din partea PNL Romeo Vatră.

În 2017 s-a vehiculat relansarea centrului expozițional care urma să fie transformat într-un centru multifuncțional IT. Proiectul a fost amplu mediatizat, dar s-a ales praful de el.