Ambarcaţiunile cu motor din Delta Dunării vor avea dispozitive electronice de transmitere: Viteza și poziția lor vor fi permanent supravegheate

Ambarcaţiunile cu motor din Delta Dunării vor avea dispozitive electronice de transmitere: Viteza și poziția lor vor fi permanent supravegheate

Ambarcaţiunile cu motor care vor naviga în Delta Dunării vor fi dotate cu dispozitive electronice de transmitere, astfel încât poziţia şi viteza lor să poată fi permament monitorizate prin staţii fixe, pe unele lacuri şi canale viteza maximă fiind limitată la maximum 5 kilometri/oră, potrivit unei hotărâri de miercuri a Guvernului.

Vteza maximă a navelor şi ambarcaţiunilor pe anumite lacuri şi canale din perimetrul Rezervaţiei va fi redusă în funcţie de biodiversitatea din zonă.

Scopul noilor reguli este de a reduce impactul negativ pe care îl are circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor asupra ecosistemelor şi speciilor din zonele adiacente canalelor şi lacurilor interioare din Rezervaţie, notează Mediafax.

Astfel, indiferent de scop, perioadă calendaristică şi de durată, accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” (RBDD), cu excepţia braţelor Dunării, se vor face numai pe baza permisului de acces eliberat de Administraţia RBDD.

Navele şi ambarcaţiunile propulsate care navighează în perimetrul RBDD vor fi dotate cu dispozitive electronice de transmitere a poziţiei şi vitezei către staţiile fixe, iar sistemul de monitorizare a traficului va fi alcătuit din staţii fixe de localizare şi identificare a navelor sau ambarcaţiuni şi din radare de supraveghere.

Prin decizie a Guvernatorului Administraţiei RBDD, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ adoptat astăzi, vor fi stabilite sistemele de monitorizare pentru orice navă/ambarcaţiune monitorizată pentru a i se permite accesul în perimetrul Rezervaţiei.

Actul normativ stabileşte canalele de navigaţie şi lacurile interioare pe care este admisă navigaţia cu maximum 40 de kilometri pe oră, precum şi pe cele pe care viteza maximă de circulaţie este de 15 kilometri pe oră. De asemenea, sunt menţionate lacurile şi canalele situate în apropierea coloniilor de păsări, pe care este admisă navigaţia cu viteză maximă de 5 kilometri pe oră.

Acostarea sau staţionarea pontoanelor dormitor în rezervaţie va fi permisă doar în punctele menţionate explicit de actul normativ, iar în zonele strict protejate, accesul şi navigaţia vor fi interzise.

De la aceste reguli vor fi execptate navele şi ambarcaţiunile aflate în misiune de serviciu în proprietatea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Administraţiei Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării“, Autorităţii Navale Române, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Sănătăţii, altor instituţii din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, precum şi Gărzii Naţionale de Mediu.

Supravegherea şi controlul respectării regulilor privind accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare ale Rezervaţiei intră în competenţa reprezentanţilor Administraţiei Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării“.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - România ar putea intensifica forajele în apele de mare adâncime din Marea Neagră, din cauza creşterii preţului la gaze
00:04 - Guvernul a lansat sistemul Ro-ALERT „Copil dispărut”. Populația va fi anunțată despre dispariția minorilor
23:55 - Rusia, la un pas de incapacitate de plată. Decizia fără precedent anunțată de trezoreria SUA
23:54 - Spania a anunțat că va cumpăra vaccinuri și antivirale, după ce a înregistrat 59 de cazuri de variola maimuței
23:54 - Sorana Cîrstea sare în apărarea colegilor ruși: „Ce a făcut Wimbledon arată zero umanitate”
23:28 - Iulian Paraschiv (Agenția Națională pentru Romi), despre noul ajutor pentru pensionari: Guvernul ar fi dorit să dea mai mult, dar ne raportăm la resursele pe care le avem. Crizele actuale impun măsuri de moment (VIDEO)
23:13 - Belarus recunoaște că furnizează arme Rusiei. Oficial de la Minsk: „Desfășurăm lucrări de cercetare și dezvoltare, inclusiv luând în considerare experiența evenimentelor din Ucraina”
23:00 - Nelu Varga, replică acidă după declarațiile ironice ale lui Dan Șucu, noul finanțator al Rapidului: „Dacă nu ştie cine e ‘domnul Varga’, îi recomand să o întrebe pe soţia dânsului”
22:55 - Erdogan va accepta cererile Suediei și Finlandei de aderarea la NATO doar atunci când preocupările legate de securitate ale Turciei sunt satisfăcute
22:43 - „E culmea tupeului!”. Conducerea Consiliului Concurenței insistă să-și asigure protecție de la SPP, acuză deputatul PSD Radu Cristescu