Amenzi usturătoare pentru oamenii care stau la bloc / Cât scoți din buzunar dacă ți-ai deranjat vecinii

Amenzi usturătoare pentru oamenii care stau la bloc / Cât scoți din buzunar dacă ți-ai deranjat vecinii
Foto: Pixabay

Persoanele care stau la bloc și care obișuniesc să nu păstreze liniștea în intervalele în care legea impune acest lucru riscă să scoată bani grei din buzunar. Vecinii deranjați pot oricând să vă creeze la rândul lor neplăceri, așa că este bine să știți la ce anume vă expuneți atunci când organizați petreceri în apartament, când vă certați cu cineva, când ascultați la un volum ridicat muzică sau când faceți modificări în apartament.

Legislația protejeză dreptul oamenilor la liniște, așa că este bine să cunoști toate aceste aspecte, precum și intervalele în care să nu îți deranjezi vecinii care poate se odihnesc, pentru că, în caz contrar, riști amenzi usturătoare, notează playtech.ro.

Amenzi pentru vecinii gălăgioși de la bloc

Cu toții ne dorim să trăim într-un bloc civilizat, în care toată lumea are respect față de semeni. Orele de odihnă reprezintă un interval în care, mai mult ca oricând, liniștea trebuie păstrată, întrucât vecinii noștri se pot odihni și nu vor dori să fie poluați fonic chiar atunci când au pus capul pe pernă.

Există situații însă când vecinii nu țin cont de aceste aspecte și pornesc bormașina dimineața, la ora 6, televizorul îl țin la un volum ridicat noaptea, în timp ce se uită la un meci de fotbal, sau alți doi vecini se ceartă tocmai în intervalul destinat odihnei de prânz. Trebuie să sții că dacă îi vei deranja atât de tare pe cei din jurul tău riști să te trezești cu Poliția la ușă, să plătești amenzi deloc mici și, odată ajuns în această situație, nu vei găsi înțelegere din partea nimănui.

Conform legislației în vigoare, există un interval orar pentru cursul săptămânii, dar și altul pentru weekend, în care e obligatoriu să fie liniște în bloc. Chiar și așa, este bine de știut că nu ai niciun drept să deranjezi fonic vecinii nici în afara orelor de liniște, căci nimeni din jurul tău nu este obligat să fie martorul unei demolări sau unui scandal.

„Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora este interzisă (…)

Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”, prevede Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice, mai scrie sursa citată.

Cât dai din buzunar dacă ți-ai deranjat vecinul

Amenzile pentru deranjarea vecinilor pornesc de la 200 de lei și pot ajunge, în funcție de gravitate, și până la 6.000 de lei.

Ești obligat să scoți din buzunar între 500 și 1.500 de lei pentru perturabarea liniștii celorlalți locatari prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă.

Amenzile cresc și pot ajunge până la 3.000 de lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității în cazul în care faci gălăgie în intervalele de odihnă, 22,00-8,00 și 13,00-14,00 prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare.

Și petrecerile private, la care se face gălăgie mai multă decât trebuie, nu pot fi organizate în spații deschise, neacoperite, dacă deranjează vecinii. Poți primi amendă și de până la 3.000 de lei, iar dacă incidentele se repetă într-un interval de 24 de ore aceasta poate ajunge la 6.000 de lei, mai scrie sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:04 - Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
23:55 - Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)
23:53 - Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil
23:43 - Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)
23:14 - Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru
23:10 - O pasageră din Italia s-a dezbrăcat și s-a bătut cu însoțitorii de bord. Membrii echipajului au legat-o de scaun
22:58 - Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernul se împrumută, și o face la dobânzi tot mai mari, în loc să ia fondurile europene, care sunt gratis. Riscăm să pierdem o parte din banii UE (VIDEO)
22:53 - Reșițenii s-au descălțat înainte să intre în noul tramvai livrat de turci. De ce au fost nevoiți să facă acest gest (VIDEO)
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene