Angajații care vor putea fi înlocuiți de IA. „Inteligența artificială este necesară și cu siguranță o vom vedea din ce în ce mai prezentă în companii”

Angajații care vor putea fi înlocuiți de IA. „Inteligența artificială este necesară și cu siguranță o vom vedea din ce în ce mai prezentă în companii”
Sursa foto: Freepik.com

Inteligența artificială, în curând, va face parte din companii. Agenții IA  pot face recomandări mult mai precise și mai corecte, potrivit Știrile ProTv.

Despre inteligența artificială

„De curiozitate, dacă încercați să aflați ce aveți de făcut pentru avizarea unui dosar de daună, folosiți ChatGPT (un chatbot lansat de Open AI în noiembrie 2022, n.r.). În 30 de secunde aveți toate informațiile necesare. Este un exemplu cum un agent IA este de folos. Consumați mult mai puțin timp decât a naviga pe site-ul unei companii de asigurări. Este și un fel de lecție pe care ar trebui să o învețe asiguratorii, unde ar trebui să ajungă atunci când se dorește asigurarea unor servicii corespunzătoare pentru clienți. (…) N-aș vrea să șochez, dar eu cred că în viitorul apropiat cei mai buni agenți de asigurări pentru clienții persoane fizice vor fi agenții IA. De ce? Pentru că sunt produse standardizate, simple, nu cu foarte multe date și, prin urmare, pot face recomandări mult mai precise și mai corecte. Sper ca agenții ceilalți, mai degrabă să-i folosească ca instrumente în a-și îmbunătăți activitatea, pentru că altfel au un concurent redutabil”, a menționat vicepreședinte al sectorului de Asigurări-Reasigurări în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Sorin Mititelu, la conferința ‘Quo Vadis 2025!’, ediția a VII-a.

Vicepreședintele a menționat că ne vom întâlni tot mai des cu inteligența artificială.

„În ce privește piața de asigurări, aș putea spune că subiectul ar trebui abordat din două perspective: întâi cel al pieței și apoi cel al autorității. În ceea ce ne privește, avem în desfășurare un proiect care încorporează, într-o anumită măsură, ce-i drept, destul de mică – și acest instrument numit inteligență artificială, într-o viitoare platformă, într-un viitor sistem de gestiune a activității ASF pentru toate cele trei sectoare. Avem un proiect pentru care au fost depuse documentele necesare în a accesa fondurile pentru achiziția și dezvoltarea unui sistem integrat, proiect realizat prin intermediul ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României n.r.). Încercăm să ținem pasul cu aceste evoluții. Este dificil, pentru că este vorba de finanțare. Nu se întâmplă nimic fără finanțare, iar expertiza necesară pentru a alege cele mai bune soluții este la un nivel din ce în ce mai ridicat”, a adăugat Sorin Mititelu.

El consideră că inteligența artificială ajută în ușurarea mai multor procese și domenii.

„Pot fi folosite în activitatea noastră, individuală, în a putea să exercităm anumite activități, să le desfășurăm mai bine, mai eficient și mai precis. E ceea ce se spune o augmentare, o îmbunătățire a activității noastre. Mai mult, aceste instrumente pot opera semi-autonom, ca agenți. E ca și când ai avea o altă entitate în fața ta, cu care interacționezi și cu care ai de rezolvat o serie de probleme. Iar ca aplicabilitate, domeniul este extrem de vast: de la asistență sau customer service, vânzare, apoi subscriere, deschidere de dosare de daune și evaluări daune, ‘pricing’ (stabilirea prețurilor, n.r.). Toate acestea sunt domenii în care putem avea inteligență artificială care să ne ajute, în final, să facem lucrurile mai bine, mai eficient, în beneficiul clienților și al companiilor de asigurări, chiar și a noastră, a autorităților de reglementare, supraveghere pentru că putem avea informații mai bune, reacție mai rapidă și, în final, decizii mai bune”, a explicat el.

De asemenea, a mai adăugat că „inteligența artificială este necesară și cu siguranță o vom vedea din ce în ce mai prezentă în companii, la noi – și în ceea ce folosește orice angajat a acestor companii și chiar clienții”.

Aceste aspecte au fost discutate joi, în cadrul conferinței ‘Quo Vadis 2025!’, ediția a VII-a, organizată de Fundația Institutul de Studii Financiare și trustul de presă DC Media Group.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`