Anton Mugurel Rog (SRI): Pe partea de spionaj, toate serviciile relevante de informaţii din Rusia sunt prezente la noi în țară

Anton Mugurel Rog (SRI): Pe partea de spionaj, toate serviciile relevante de informaţii din Rusia sunt prezente la noi în țară

Anton Mugurel Rog, directorul general al Centrului Naţional Cyberint, SRI, a anunțat că, pe partea de spionaj cibernetic, „toate serviciile relevante de informaţii din Rusia” sunt prezente la noi în țară, între care se numără FSB, GRU şi SVR.

Acesta a susținut că rolul Centrului Naţional Cyberint este de a dovedi, cu dovezi tehnice, că un atac cibernetic a fost realizat de o anumită mișcare. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

„A venit şi al treilea actor care lipsea în România: SVR”

Anton Mugurel Rog a susținut că, până acum, pe teritoriul României, aveau loc atacuri coordonate de doi actori importanți din Rusia, respectiv FSB şi GRU. Cu câteva luni înainte de război, a apărut și cel de-al treilea actor relevant, SVR.

„Noi aveam date tehnice pentru doi actori că sunt aici. Aveam FSB şi GRU. Cu câteva luni înainte de război a venit şi al treilea actor care lipsea în România: SVR. Deci, acum, pe partea de spionaj cibernetic, toate serviciile relevante de informaţii din Rusia, cu atacuri complexe (….), încearcă să fie prezente în România”, a susţinut Anton Mugurel Rog, la BCR Expert Hub, eveniment unde s-a discutat despre „Securitate cibernetică, provocări şi prevenirea vulnerabilităţilor”, informează Agerpres.

Despre măsurile care vor fi adoptate în acest sens, directorul Centrului Naţional Cyberint a menționat:  „Atribuirea politică o face mai târziu preşedintele României, în cazul în care consideră că este oportun, pe baza datelor tehnice oferite de Centrul Naţional Cyberint şi alte instituţii din România sau în cooperare cu companii private”.

„Unele atacuri au afectat și Europa”

Anton Mugurel Rog a subliniat că atacurile rusești respectă un anumit „pattern” și că acestea nu au afectat doar Ucraina, ci și Europa, „aproape în integralitate”. Alte câteva state ar fi atacat cibernetic țara noastră, însă expertul în securitate a refuzat să le nominalizeze, pe motiv că sunt țări care „nu ar trebui să facă așa ceva”.

„Înainte au atacat teritoriul respectiv sau împreună cu zona adiacentă cibernetic. Lucrul acesta s-a întâmplat şi acum. Şi nu toate atacurile au putut să targeteze foarte precis Ucraina. Unele atacuri au ieşit, ca să zic aşa, din ce îşi doreau ei şi au afectat şi Europa, aproape în integralitate”, a explicat reprezentantul SRI.

Urmăriți B1TV.ro și pe