Asztalos Csaba, despre proiectul respins de Senat: Concluzia CNCD e că măsurile propuse nu sunt discrimnatorii / Peste tot în Europa certificatul verde se introduce prin legi, nu prin HG (VIDEO)

Asztalos Csaba, despre proiectul respins de Senat: Concluzia CNCD e că măsurile propuse nu sunt discrimnatorii / Peste tot în Europa certificatul verde se introduce prin legi, nu prin HG (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a ajuns la concluzia că nu sunt discriminatorii măsurile propuse prin proiectul privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, respins miercuri de Senat, a precizat Asztalos Csaba, președintele CNCD, pe B1 TV, la „Se întâmplă acum!” cu Tuor Barbu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Asztalos Csaba (CNCD), pe B1 TV: „Peste tot în Europa avem nevoie de legi, nu de hotărâri de guvern, pentru a introduce certificatul verde”

„Punctul de vedere a fost elaborat la solicitarea a trei comisii din Senat, Comisia juridică, Comisia de sănătate și Comisia de drepturile omului, și punctul de vedere a fost solicitat pe proiectul de lege care astăzi a picat în Senat la două voturi, adică pe măsurile ce intenționau să introducă utilizarea certificatului verde în mod obligatoriu în sistemul de sănătate în sens larg, așa cum a fost descris de lege, și analiza noastră a luat în considerare deciziile Consiliului constituțional din Franța, curții constituționale din Italia, din Ungaria, și decizii de instanță și CEDO cu privire la vaccinare, obligativitatea vaccinării. Concluzia noastră este că măsurile propuse nu sunt discriminatorii. Am elaborat argumentele în acest sens. Este un punct de vedere consultativ. Pentru că până la urmă, dacă va trece o astfel de lege, Curtea Constituțională se va exprima dacă sunt sau nu discriminatorii, dar în analiza noastră, cu un vot, cu o opinie de 8 la 1, am ajuns la concluzia că nu sunt discriminatorii aceste propuneri”, a declarat oficialul.

Președintele CNCD a explicat că introducerea certificatului verde prin hotărâre de guvern ar fi fost nelegală.

„Parlamentul este puterea legislativă și peste tot în Europa avem nevoie de legi, nu de hotărâri de guvern, pentru a introduce certificatul verde. Introducerea certificatului verde prin hotărâre de guvern, prin act administrativ, potrivit Constituției României și nu numai, este nelegală”, a adăugat Asztalos Csaba.

În justificarea poziției sale, el a invocat Articolul 53 din Constituția României, unde alineatul 1 arată în felul următor: „Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav”

Ultima oră
19:25 - Florin Roman (PNL): Despre Florin Roman s-au putut spune multe lucruri, mai puțin un lucru – că e corupt. Mă cunosc mulți, poate de asta și deranjez în stânga și-n dreapta (VIDEO)
18:58 - Florin Roman: Pentru cloud-ul guvenamental avem 500 de milioane de euro în PNRR. Banii vin pe măsura termenelor și suntem presați de timp / Doar puțin peste 10% dintre români au competențe digitale primare (VIDEO)
18:16 - Florin Roman (PNL), reacție la controversele privind lucrarea din CV-ul său: Eu n-am ajuns ministru la beletristică. Sunt cu conștiința împăcată. Când ajungi ministru, sunt și lucruri bune și lucruri mai puțin bune (VIDEO)
18:07 - Alexandru Rafila, despre măsurile din noaptea de Revelion: Vă daţi seama că nu vor fi unele stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea la timp acasă (VIDEO)
17:44 - Prognoza meteo pentru săptămâna 6-12 decembrie 2021. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion (VIDEO)
17:43 - Dorel din Panciu a pus un brad uriaș de Crăciun fix în mijlocul intersecției. Mașinile au circulat printre crengi (VIDEO)
17:23 - Antrenorul unei echipe din Egipt a murit după ce s-a bucurat la un gol marcat în prelungiri de jucătorii săi
17:02 - Sorin Grindeanu: Ruptura de Liviu Dragnea a apărut când mi-am asumat aproape în mod personal să dau OUG 14 / Reacția liderului social-democrat la acuzația că a fost acasă la Klaus Iohannis
16:43 - Femeia cu cele mai mari buze din lume se pregătește de o nouă intervenție estetică. Uite ce rezultate își dorește să obțină
16:38 - Alexandru Rafila: Nu se pune problema utilizării certificatului verde la slujbe. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor anti-COVID (VIDEO)