Augustin Lazăr, despre soarta lui Kovesi: "Anumite aspecte au fost clarificate pe loc"

Augustin Lazăr, despre soarta lui Kovesi: "Anumite aspecte au fost clarificate pe loc"

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a vorbit despre scandalul momentului, care vizează revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Lovesi, precum şi despre ultimele atacuri la adresa Justiţiei.
Potrivit şefului procurorilor, modificările propuse la legile justiţiei sunt subeictul momentului.

„Așpteptăm cu mult interes motivarea secţiei de procurori pentru a vedea care au fost considerentele de fond, de formă pentru care au dat acest aviz. Unele dintre considerente au putut să fie remarcate chiar acolo, în cursul dezbaterii. Anumite aspecte au fost clarificate pe loc și ele au pus în evidență și punctul de vedere al Ministerului Public, care a fost întemeiat, în sensul că nu ar exista motive temeinice pentru cererea de revocare. Procurorii de la DNA au efectuat un calcul corect al achitărilor. Numărul de achitări din 2017…remarcăm scăderea lor cu 9% față de perioada anterioară”, a declarat, într-un interviu acordat Digi24, Augustin Lazăr.

Procurorul general mai consideră că este nevoie de proceduri noi pentru a controla activitatea procurorilor. Acesta a dispus un control la toate unităţile de parchet, pentru a identifica problemele actuale ale sistemului.

„Asigură independența profesională a procurorilor pe fiecare grad de jurisdicție. Trebuie să observăm însă că faptul de a fi independent profesional ne și obligă să avem o anumită conduită responsabilă față de noi, față de activitățile pe care le facem, să fie profesionistă, și de asemenea, o conduită care sa fie compatibilă cu codul deontologic. Văzând problemele care au aparut în media ultimei perioade, am constatat că este absolut necesar să întreprindem o acțiune de scanare, pe toată suprafața Ministrerului Public, a tuturor vulnerabilităţilor care există în unitățile de parchet. (…) Dosare complexe, dosare care trebuiau să fie făcute expertize, în care se face cooperare judiciară internațională , dosare în care s-au ivit conflicte de compentență între diverse structuri ale Ministerului Public și au circulat dosarele de la o structură la alta și în asemenea situații noi trebuie să vedem care sunt vulnerabilitățile existente și ce măsuri putem lua. Dacă există indicii de abateri disciplinare, de încălcare a codului deontologic etc, sesizăm Inspecția Judiciară pentru cercetări.

Este nevoie să constituim proceduri noi față de cele ce avem? Fac o mică paranteză: Ministerul Public lucrează după niște proceduri foarte bine stabilite prin ordine ale procurorului general. Spre exemplu, pentru verificarea dosarelor care se apropie de prescripție, ca nu cumva să se prescrie și să fie imputabilă cuiva această conduită investigativă”, a precizat Lazăr, întrebat ce speră să obțină din controalele de amploare dispuse la Ministerul Public, la direcțiile DNA și DIICOT, precum şi la parchetele din ţară.