Bănescu (BOR), despre ideea unui USR-ist de a fi deschis un centru de vaccinare în Catedrala Neamului: Uneori, fiecare din noi spunem și enormități / Biserica s-a implicat cu 5 milioane euro în zona sanitară (VIDEO)

Bănescu (BOR), despre ideea unui USR-ist de a fi deschis un centru de vaccinare în Catedrala Neamului: Uneori, fiecare din noi spunem și enormități / Biserica s-a implicat cu 5 milioane euro în zona sanitară (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deputatul USR-PLUS Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei de Sănătate, a declarat, luni, că Biserica ar trebui să se implice în campania de vaccinare anti-COVID-19. „Să vă dau un exemplu: în Franța, am văzut centre de vaccinare în tot felul de biserici, am văzut în moschei, în catedrale catolice. Cum ar fi să avem un centru de vaccinare în Catedrala Neamului?”, a afirmat Ungureanu.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, a dat de înțeles că propunerea deputatului e pur și simplu absurdă. Acesta a explicat de ce în Catedrala Neamului nu poate fi deschis un centru de vaccinare și a precizat că Biserica s-a implicat anul trecut cu peste cinci milioane de euro în zona sanitară și filantropică.

Bănescu a mai spus că vaccinarea are beneficii și a insistat că oamenii trebuie să discute cu medicii despre acestea.

Declarațiile purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române au fost făcute luni în emisiunea ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Vasile Bănescu, despre implicarea Bisericii în campania de vaccinare anti-COVID-19

„Uneori, fiecare dintre noi spunem și enormități. Mă includ și eu aici. Propunerea despre care e vorba acum cred că frizează așa ceva, pentru că există mai multe motive care nu converg în niciun fel la o astfel de propunere – transformarea unei catedrale aflată în plin șantier. Imaginați-vă un spațiu în care se lucrează, în care nu există niciun fel condiții care să permită amenajarea unui astfel de spațiu într-un centru de vaccinare.

Dincolo de asta, însă, e vorba de adecvarea la realitate. Știți că privim cu aceiași ochi realitatea care se desfășoară în fața noastră de peste un an, o realitate în care ne-am implicat fiecare conform statutului, conform puterilor, ceea ce a făcut și Biserica.

Unele persoane înțeleg că n-au observat încă implicarea Bisericii și că doar transformarea acestor spații liturgice în centre de vaccinare ar putea aduce o satisfacție. Nu vreau să polemizez cu nimeni, dar vreau să amintesc implicarea Bisericii în zona sanitară anul trecut – implicare tradusă într-un cuantum de peste cinci milioane de euro în zona sanitară și filantropică și implicarea Bisericii acum, alături de alte culte religioase, într-un act de infromare onestă a credincioșilor cu privire la o discuție pe care ei trebuie să o poarte cu medicii lor pentru a afla dacă există sau nu beneficii ale vacinării.

Sigur că eu vorbesc retoric, firește că există aceste beneficii. Biserica, asemenea cerlolalte culte, se implică așa cum poate să se implice o instituție ca Biserica. Biserica nu e o instituție militarizată (…), Biserica e compusă din oameni liberi care înțeleg cu nuanțe, dar avem o temă oficială comună asupra căreia trebuie cu toții să reflectăm – ieșirea din pandemie”, a declarat Vasile Bănescu, pentru B1 TV.