Bărbat condamnat pentru vandalism, după ce a vopsit cu negru mai multe indicatoare care aveau inscripţii în limba maghiară

Bărbat condamnat pentru vandalism, după ce a vopsit cu negru mai multe indicatoare care aveau inscripţii în limba maghiară
Inscripție în limba maghiară acoperită cu vopsea. Sursa foto: Maszol.ro

Judecătorii din Odorheiu Secuiesc l-au condamnat la șase luni de închisoare cu executare pentru vandalism pe un bărbat din județul Bacău după ce a acoperit cu vopsea neagră inscriățiile în limba maghiară de pe mai multe indicatoare bilingve amplasate în Ținutul Secuiesc.

Făptuitorul a fost condamnat pentru vandalism, incitarea împotriva comunității maghiare a fost omisă din rechizitoriu, deși acest lucru a fost anchetat și de parchet pe baza rapoartelor transmise, scrie maszol.ro.

Curtea a respins, de asemenea, petiția Székely Figyelő Alapítvány prin care se solicita revizuirea deciziei procurorului, argumentând că făptuitorul nu a fost condus de ură sau prejudecăți împotriva maghiarilor atunci când a acoperit plăcuțele bilingve, ci a reacționat la un conflict personal anterior.

În același timp, acțiunile sale nu au fost urmate de incitare la ură, violență și discriminare împotriva minorității naționale maghiare, a declarat procurorul general al Odorheiu Secuiesc.

Conform explicației ordinului de respingere, infracțiunea de incitare la ură sau discriminare presupune prezența grupului împotriva căruia este îndreptată ostilitatea sau incitarea la ură – și acest lucru nu s-a întâmplat în acest caz. Fundația Observatorul Székely a apelat și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg în acest caz, iar plângerea a fost înregistrată.

Bărbatul condamnat, în vârstă de 30 de ani, care avea antecedente penale, a pictat inscripțiile maghiare cu toponimele de la granița Hármasfalu, Odorheiu Secuiesc, Máréfalva, Székelyszentlélek și Miercurea Ciuc de-a lungul autostrăzii DN13A, pe 5 ianuarie trecut an.

Poliția locală din Odorheiu Secuiesc l-a identificat pe făptuitor pe baza camerelor de supraveghere și a numărului de înmatriculare. Acesta a mărturisit fapta sa după ce pulverizatorul de vopsea a fost găsit în mașina sa.

Bărbatul a fost acuzat de vandalism în detrimentul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR): a fost obligat să plătească daune de 1.899 lei în plus față de pedeapsa de șase luni care urmează să fie executată. Verdictul nu este definitiv și poate fi atacat cu recurs la Judecătoria Harghita.

Ultima oră
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)
22:13 - Loredana Groza, adevărul despre posibila infectare cu COVID-19: Sunt vaccinată și vreau să fac și doza trei
21:56 - Dan Vîlceanu, despre demiterea unor USR-iști din consiliile de administrație: Au folosit aceste companii să-și pună oamenii acolo? Nu am întrebat care sunt USR-iști. Trebuie să îți asumi reforme
21:41 - Comisia Europeană va achiziționa un tratament anti-COVID cu anticorpi monoclonali
21:40 - Ludovic Orban, după ce Florin Cîțu a cerut o anchetă la Ministerul Sănătății: Parțial îi dau dreptate, dar este și responsabilitatea premierului când un domeniu atât de important nu funcționează la parametri
21:12 - Nicușor Dan organizează miercuri o primă informare publică despre proiectul trenului metropolitan
20:49 - Cseke Attila: Ministerul Sănătății a finalizat o achiziție publică pentru 10.600 de flacoane de Tocilizumab / Medicamentul este folosit pentru tratarea formelor grave de COVID-19
20:44 - Dacian Cioloș: Cîțu nu mai are cum să conducă un guvern în care să fie și USR – PLUS